Criză de personal în fermele din Gorj

Fermierii din Gorj se confruntă cu un deficit acut de personal. Caută să angajeze oameni în ferme sau să-i trimită cu oile la munte, dar nu găsesc doritori. Unii au ajuns să vândă animalele tocmai din acest motiv în timp ce alții reușesc să țină afacerile pe picioare doar cu sprijinul familiei.

În Novaci, spun crescătorii de animale, criza de personal se adâncește tot mai mult. Este nevoie de ciobani, dar fermierii îi găsesc cu greu. „Este foarte greu să găsim ciobani la oi. Se uită și cer bani mulți, pun condiții și nici nu știu meserie, nu sunt serioși. Nu îți poți pune baza în ei. Noi suntem nevoiți să ne gospodărim în familie”, a spus un crescător de animale din zona Novaci.  „Noi am dat anunțuri peste tot. Nu am găsit oameni. Preferă să muncească în afară sau să stea pe ajutorul social decât să muncească. Să fii cioban nu e așa greu, dar nu ne mai place munca”, a fost reacția unui alt fermier din zona Bumbești-Pițic.

Un alt fermier din Gorj a renunțat la vaci pentru că nu mai putea să le îngrijească. Nu a găsit oameni dornici să muncească la fermă așa că a renunțat la mare parte din animale. „Eu am avut câteva zeci de vaci din rasa Bălțata Românească. Le-am vândut tocmai din această cauză. Nu am găsit oameni pe care să-i angajez. Vacile trebuie mulse, trebuie stat cu el, păzite de animale. Am decis să renunț”, a spus un alt fermier.

Problema nu este nouă, dar se acutizează tot mai tare. Fermierii le promit ciobanilor salarii de până la 3.500 de lei. Chiar și-așa, nu sunt prea atractive. „În domeniul în care avem noi activități, inclusiv în siguranța alimentelor, sunt diverse probleme. Atât crescătorii de animale, cât și agenții economici constată o lipsă de personal. E destul de dificil să găsești oameni care vor să muncească și, în special, în creșterea animalelor, este foarte greu. Nu există zile libere, nu există concedii, există tot felul de situații neprevăzute și munca este destul de grea. Nu este problema noastră, nu îi putem sprijini în găsirea forței de muncă, dar semnalează aceste probleme”, a spus Sorin Ștefănescu, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 1,225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: