Guvernul redeschide carierele de grafit din Gorj. Investiție într-o fabrică de baterii la Baia de Fier?

Mina de grafit din localitatea Baia de Fier va fi scoasă de pe lista minelor și a carierelor ce urmează a fi închise. Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Economiei, carierele Ungurelașu și Cătălinu din județul Gorj vor fi redeschise, scopul final fiind acela de a valorifica Zzăcământul de grafit până la obținerea unui produs finit a acestui mineral. 


Mai mult, statul susține, în Nota de Fundamentare, că va economisi  suma de 14.160.795 lei, bani care urmau să fie folosiți pentru lucrările de ecologizare și conservare pentru cele două perimetre. Nu sunt însă detalii cât va cât câștiga statul prin redeschiderea celor două perimetre, însă o discuție avansată a Guvernului este cu gigantul german de baterii Varta, care plănuiește o investiție strategică de un miliard de euro într-o fabrică de baterii pentru mașini electrice.

Mina de la Baia de Fier este singura din România care are zăcământ de grafit, însă, la începutul anilor ‘90 a fost considerată nerentabilă și a fost închisă. Mai mult decât atât, în urmă cu doar câteva luni Salrom a cerut aprobările necesare, la  Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, pentru a demola mai multe construcții ce aparțin carierelor de grafit.


Redeschiderea minei de grafit va avea loc ca urmare a revizuirii politicii industriale de către Comisia Europeană, susțin reprezentanți ai Guvernului. 


“La nivelul Comisiei Europene a fost revizuită politica industrială, identificându-se 137 de materii prime critice de care UE este dependentă ținând cont de obiectivele de mobilitate și decarbonizare. România deține o parte din aceste resurse care au fost exploatate în anii anteriori și care, din rațiuni economice, au fost aprobate la închidere si ecologizare. Grafitul face parte din această categorie”. 


Perimetrele miniere din zona Baia de Fier, județul Gorj, care erau pe lista de închideri definitive, vor fi scoase de pe această listă, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Economiei. 


Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut, de până la 200 de ori mai puternic decât oțelul, dar de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. El este cel mai bun conductor de electricitate de la ora actuală. Și dat fiind faptul că principala provocare a industriei auto în întreaga lume o reprezintă, la ora actuală, tranziția la automobilele electrice, redeschiderea minei din Gorj poate reprezenta un pas uriaș pentru economia județului, dar și a țării noastre. 

Vizualizări: 2,679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: