Cu bani și scuze acasă la bătrânul „mort” din Roșia de Amaradia

Bătrânul din Roșia de Amaradia care de câteva luni trebuie să vină o dată pe lună la Târgu Jiu pentru a dovedi la Casa de Pensii că trăiește și că își poate primi pensia a avut parte joi de o surpriză nesperată. Aproape de sfârșitul zilei, acesta s-a trezit la poartă cu doi funcționari de la Casa de Pensii Gorj care, pe lângă scuzele de rigoare, i-au adus și restul de bani pe care îi mai avea de primit.

Gestul funcţionarilor de la Casa de Pensii l-a uimit și pe primarul Liviu Cotojman, cel care a trebuit până acum, lună de lună, să delege pe cineva de la primărie să meargă la Târgu Jiu cu bătrânul pentru a dovedi că e viu. „Au venit cei de la Casa de Pensii, da, și i-au adus și restul de bani pe care îl mai avea de primit pentru că de când a fost declarat mort i-a mai scăzut și pensia. Nu știu cum au scos banii, ce au făcut, dar cert este că au achitat restanțele și acum totul este în regulă. În plus, l-au asigurat pe bătrân că din august poștașul îi va aduce pensia din nou acasă, așa cum era înainte”, a spus primarul.

Achim Lăzereanu are 82 de ani și în primăvară i-a murit soția. El era persoana asigurată, iar după înmormântare a venit la Târgu Jiu pentru a cere ajutorul care i se cuvenea de la Casa de Pensii. Din grabă și cu multe dosare oricum pe cap, angajații de aici au bifat în programul informatic al instituției că bătrânul este cel decedat, după care au eliberat ajutorul de înmormântare. După câteva săptămâni, când a văzut că nu îi vine pensia acasă, omul l-a sunat pe primarul din comună. Așa a aflat Liviu Cotojman că bătrânul a fost declarat mort. Au urmat discuții interminabile, drumuri lună de lună cu „mortul” la ghișeu la Târgu Jiu pentru a-și putea ridica pensia, problema rezolvându-se de abia acum.

Banii pe care i-a primit joi bătrânul reprezintă un rest care nu i-a fost achitat lunile trecute. Ioana Tălău, șefa Casei de Pensii Gorj, spune că, în tinerețe, pensionarul a prestat muncă voluntară pentru care acum primește un bonus la pensie. Toată activitatea sa din trecut trebuie înscrisă însă foarte atent într-un program informatic de un funcționar de la București și de aceea procedurile s-au prelungit mai mult decât putea spera cineva. În august, lucrurile vor reveni la normal, lucru dovedit și de gestul de joi al funcționarilor Casei de Pensii Gorj.

Vizualizări: 2,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: