Cu cât a plătit CE Oltenia „afacerea“ Brăila

Complexul Energetic Oltenia a pierdut 21 de milioane de lei prin preluarea grupurilor de la Brăila, operaţiune justificată de conducere prin faptul că recuperarea creanţelor în valoare de 28 de milioane de lei pe care le avea Termoelectrica era imposibilă altfel. În final, CEO a şters creanţele, 28 de milioane de lei, a mai plătit 8 milioane de lei în plus, iar în 2014 au fost calculate pierderi de 17 milioane de lei. Un control al Curţii de Conturi la CE Oltenia arată că marea afacere a administraţiei Laurenţiu Ciurel a fost o mare pierdere.

Termoelectrica avea de plătit către CE Oltenia 28 de milioane de lei şi, pentru că societatea intra în insolvenţă, riscul de a nu recupera vreun leu era foarte mare. Aşa a justificat conducerea companiei preluarea grupurilor, terenurilor aferente şi a 280 de angajaţi de la Brăila, în contul datoriei. Evaluarea patrimoniului de la Chişcani a fost de 36 de milioane de lei, astfel că CEO a trebuit să plătească o diferenţă 8 milioane de lei, în tranşe.

Potrivit Curţii de Conturi, CET Chişcani a înregistrat, de la preluare, 7 octombrie 2013 până la 31 decembrie 2014, o pierdere de circa 17 milioane de lei. Veniturile au fost de 4 milioane, iar cheltuielile de 21 de milioane de lei. Situaţiile financiare nu au fost publice niciodată şi, mai mult, administraţia CE Oltenia a spus tot timpul că a făcut o mare afacere prin preluarea acestor grupuri. Între timp s-a demonstrat că unul din ele nu avea nici autorizaţie de funcţionare. Curtea de Conturi a mai constatat şi lipsuri de peste 100.000 de lei pentru care nu s-a luat nicio măsură de recuperare.

CONTRACT

Contractul de dare în plată a fost legalizat la cabinetul notarial al Danielei Volintiru, soţia adjunctului DNA Dănuţ Volintiru, contra sumei de 600.000 de lei. Pentru acest contract a existat şi o verificare a Inspecţiei Judiciare, care a stabilit că nu a fost un conflict de interese, deşi directorul Laurenţiu Ciurel primise NUP de la Volintiru, când acesta era procuror la Târgu Jiu. 

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: