Cu cât cresc alocațiile copiilor din ianuarie 2024!

Alocațiile copiilor  vor crește începând cu luna ianuarie a anului viitor. Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea care prevede această majorare, ca urmare a indexării cu rata anuală a inflației.

Alocația de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata medie a inflației. Prin urmare, cuantumul alocației va crește din oficiu, în fiecare an, conform unui act normativ aprobat de guvern şi promulgat joi de preşedintele Klaus Iohannis.

 „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

De la începutul anului trecut, alocația celor mici cu vârsta de până în doi ani este de 600 de lei. Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de lei, iar în cazul minorilor cu handicap, alocația de stat este de 600 de lei.

De asemenea, alocația de stat este acordată și tinerilor de peste 18 ani, însă doar celor care sunt elevi de liceu sau urmează cursurile unei școli profesionale, până la terminarea studiilor, dar și majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.

Rata anuală a inflației pentru anul acesta va fi publicată de către Institutul Național de Statistică la începutul anului 2024. Potrivit estimărilor specialiștilor, aceasta ar putea fi între 7,5 – 8%.

Acest lucru înseamnă că alocațiile celor mici ar putea crește cu aproape 20 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani și cu 48 de lei pentru cei cu vârsta de până la 2 ani. Aceste calcule au fost efectuate luând în considerare o rată anuală a inflației de 8%.

Prin urmare, începând cu anul 2024, alocațiile de stat pentru copiii între 2 și 18 ani ar putea fi din ianuarie de 263 lei, iar pentru cei cu vârsta de până în 2 ani de 648 lei.

Vizualizări: 24,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: