Cu cât pot cumpăra gorjenii lemne de foc de la ocoalele silvice

Preţul lemnelor de foc a crescut, în ultimele luni, dar gorjenii care nu au strâns prea mulţi bani pentru aprovizionarea cu lemne pentru iarna care urmează au varianta să cumpere mai ieftin de la ocoalele silvice. Preţul mediu este de 300 de lei metrul cub de lemne de foc, dar cumpărătorii trebuie să caute mijloc de transport să le ducă acasă.

Solicitări sunt multe. Circa 20 de mii de metri cubi de lemn de foc a vândut Direcţia Silvică Gorj până în acest moment.

Toate ocoalele silvice au lemne de vânzare, la preţuri accesibile pentru gorjeni. Doar ocolul de la Padeş este închis. Aici au fost suspendate amenajamentele şi nu se mai poate exploata masa lemnoasă din zonă. Se pot tăia doar din pădurile proprietăţi private ale cetăţenilor din zonă.

Amenajamentele au fost anulate în instanţă de un ONG de mediu pe motiv că tăierile ar afecta păduri virgine din Parcul Domogled. Asta deşi oficialii de la Direcţia Silvică au dat asigurări că nu s-a întâmplat acest lucru. Cel mai devreme în 2024, se vor mai putea tăia pădurile din Padeş. Direcţia Silvică lucrează la noi planuri care trebuie să fie aprobate de Ministerul Mediului.

“Populaţia judeţului Gorj poate cumpăra lemne de foc de la ocoalele silvice de pe raza Direcţiei Silvice Gorj, mai puţin ocolul din Padeş. Are amenajamentul suspendat în instanţă. Acolo, din 2019 până în prezent, nu s-a putut exploata masă lemnoasă pentru că s-a suspendat amenajamentul silvic şi, ulterior, s-a anulat. Populaţia de pe zona Padeş beneficiază de toată disponibilitatea ocolului silvic pentru marcări în pădurile proprietate privată pe care le au oamenii din zona respectivă”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

Peste două mii de hectare de pădure este privată în zona Padeş.

În restul ocoalelor, gorjenii pot cumpăra lemne de foc la preţuri mult mai mici decât de la depozitele private. „Pot să procure lemn de foc de la ocoalele silvice. Preţul mediu este de 300 de lei metrul cub. Direcţia Silvică Gorj a livrat până acum un volum de aproximativ 18.500 de metri cubi, vânzare directă către populaţie şi urmează să mai vindem lemne pentru toţi cei care ne solicită”, a mai spus Cârstoc.

Vizualizări: 2,805

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: