Cu cât se vinde varza de Bălești direct de la sursă

Localnicii din Bălești nu-și mai freacă palmele de bucurie ca odinioară când vine vorba de varza de toamnă. De la sute de agricultori care cultivau celebra varză, acum mai sunt circa 30 de oameni care duc tradiția mai departe. Lipsa investițiilor în sistemele de irigații, capriciile vremii, dar și prețurile derizorii la care își vând marfa au făcut mulți oameni de-ai locului să renunțe la agricultură.

Acum, în comuna Bălești, mai cultiva varză circa 30 de localnici. "Vremea ne-a cam dat peste cap. A fost secetă, apoi au fost ploile. Am mai udat-o și noi, că altfel nu mai scoteam nimic acum", a spus un localnic.

Prețurile la care se vinde varza de Bălești variază între 1,5 lei și 2,5 lei kilogramul, dar oamenii vând varza la bucată. În timp ce în piețe, prețul este mai mare. "Noi o vindem la bucată, nu avem cântare și nici nu prea putem noi să mergem în piețe, să stăm și la recoltat. Nu scoatem cine știe ce profit. Măcar să recuperăm ce am băgat în culturi și să avem bani să plătim curentul și gazul la iarnă", a spus un alt producător.

Oamenii vând varza mai mult direct din câmp sau de la poartă. O încarcă în căruțe, remorci, roabe și așteaptă clienții. "Noi am făcut și o piață special pentru producătorii locali, dar nu am avut solicitări așa că am schimbat destinația spațiului și l-am transformat într-un depozit de cherestea. Cei mai mulți localnici vând marfa direct de la poartă sau în piețele din Târgu Jiu. De la câteva sute de producători de varză câți aveam pe vremuri, acum mai sunt câteva zeci", a declarat primarul din Bălești, Mădălin Ungureanu.

Pe 26 octombrie, autorități vor să organizeze, pentru prima dată, Festivalul Verzei, unde să invite toți producătorii din zonă să-și poată vinde marfa mai ușor.

Galerie foto




Vizualizări: 12,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: