Cu cine va continua CE Oltenia activitatea?

Politicienii și liderii sindicali tot vorbesc de decalarea unor termene din planul de restructurare, dar nu se întreabă cine va mai lucra în cariere miniere și termocentrale.

Potrivit unui document al companiei, media de vârstă a salariaților din carierele miniere este de 48 de ani și șase luni, iar în termocentrale de 50 de ani și trei luni.

Legea 197/2021 va aduce pensionarea acestor salariați la 52 de ani, chiar dacă la casele de pensii încă este blocată.

Complexul Energetic Oltenia a refuzat, acum câteva săptămâni, să ne comunice o estimare a numărului de persoane care se încadrează în prevederile legii. Unii vorbesc de 900 de pensionări, alții de două mii, alții de patru mii până la finalul anului.

Nu știm care este adevărul, dar liderii sindicali din termocentrale și-au făcut propriile estimări, cum că ar pleca jumătate din personal.

Oricum ar fi, în următorii doi ani vor fi alte mii de pensionări și, din 2026, când planul ar fi ca toate capacitățile rămase să intre în rezervă tehnică, nici salariați nu vor mai fi pentru o activitate normală.

Decalarea termenelor din planul de restructurare pare a fi doar o temă de amețit electoratul, la fel cum este și aceea că nu se pierd locuri de muncă, aceea că vor fi construite alte capacități.

O să spuneți că pot fi făcute angajări în locul celor care pleacă. Pot fi făcute, dar nu sunt. Sunt trei mii de cereri în așteptare, pe care se așterne praful, pentru că, de fapt, nu se mai dorește continuarea activității la această societate.

Vizualizări: 4,600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: