Cu dragoste și compasiune, despre jurnaliștii afiliați politic

Am o admirație aparte pentru ziariștii care susțin fățiș un om sau un partid politic. Cîți dintre noi credem suficient de puternic în ceva sau în cineva încît să ne compromitem definitiv în ochii publicului apărînd orbește acea idee sau persoană?

Nu zic, poate au dreptate. Or fi Băsescu, Geoană sau Crin niște salvatori ai neamului și noi nu ne dăm seama, iar ei fac spume la gură pe la televizor tocmai ca să ne trezească realitate. Mai există varianta în care Băsescu, Geoană și Crin sînt toți trei niște politicieni de rahat, dar există oameni care cred în ei sincer din motive inexplicabile. În fine (a treia variantă), motivele pentru care ziariștii susțin un anumit om politic pot fi absolut explicabile: bani, funcții, influență. Poate sînt naiv, dar cred sincer că puțini dintre jurnaliștii la care mă refer au astfel de interese ascunse. Majoritatea fac, probabil, parte din a doua categorie: cea a oamenilor care iubesc sau urăsc sincer. Asta îi salvează de ipocrizie și, pînă la un punct, de imoralitate. Nu și de penibil, din păcate. Nimic nu e mai grotesc decat prestația (mai ales aia televizată) unui ziarist care adulează sau scuipă fără măsură și, uneori, fără discernămînt.

Oare Andreea Pora se uită la vreo înregistrare cu ea? Dar Victor Ciutacu? Poate Radu Moraru să-și mai sărute nevasta după ce l-a pupat în cur pe Boc sau pe Băsescu la serviciu? Există vreun student care să nu fi pufnit la un moment dat în rîs la cursul lui Valentin Stan, amintindu-și de-un cîntecel dedicat de conferențiar lui Băsescu în seara precedentă? Oare Traian Ungureanu mai are prieteni care să-l ia în serios? Ce-o zice doamna profesoară Badea cînd se întoarce turbatul de fiu-său acasă noaptea? „Bine că nu bea”?

De ce insistă oamenii ăștia să facă poltică, dacă-s atît de lipsiți de nuanțe? Ce, nu-s suficiente rubrici în ziar? Mircea Badea ar putea face o emisiune de fitness. Traian Ungureanu a arătat deja că știe să scrie despre fotbal. În Victor Ciutacu și Andreea Pora văd un cuplu de prezentatori de știri de mare succes. Dați-i lui Valentin Stan o emisiune de divertisment și deschideți ușile larg, să intre audiența. Dar nu. Ei vor neapărat să apară la televizor și să ne explice că ai lor sînt buni și că ceilalți sînt răi.

Colegi, nu convingeți pe nimeni. Nici pe telespectatorii voștri, nici pe șefi, pe adversarii politici nici atît. Chiar nu vă dați seama? V-o spun fără urmă de răutate: singura voastră menire la televizor este să rîdă lumea de voi. Sînteți toți niște mici Vadimi.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: