Cu Fenechiu, 13

Vă vine sau nu să credeţi, Fenechiu este al 13-lea ministru din guvernul Ponta cu probleme la dosar, fie că vorbim de corupţie, de incompatibilitate sau de un amărât de plagiat. Chiar dacă am inclus aici şi unii miniştri care nu au trecut de stadiul de nominalizare, pentru că scandalul public s-a declanşat înainte de depunerea jurământului, contraperformanţa premierului este una notabilă. Rând pe rând, şi-au luat adio de la funcţia de ministru Victor Alistar - propus ministru pentru strategii guvernamentale deşi era incompatibil; Corina Dumitrescu şi Ioan Mang – cei doi plagiatori propuşi la Educaţie; liberalul Mircea Diaconu – nevoit să plece de la Ministerul Culturii pe motiv de incompatibilitate. Au urmat demisiile lui Ioan Rus şi Victor Paul Dobre de la Interne şi Administraţie, în urma Referendumului. Dosarele ANI i-au lăsat fără portofolii pe Cepoi de la Sănătate, Silaghi de la Transporturi, Hellvig de la Dezvoltare Regională şi Liviu Pop de la Dialog Social, în sensul că cei patru nu s-au mai regăsit în cabinetul Ponta 2. La capitolul demişi ar fi doar liberalul Dan Mihalache, fostul secretar general adjunct al guvernului, şi, să nu-l uităm pe remaniatul Andrei Marga de la Externe.

O listă care se va îngroşa, spun unii, pentru că Ponta ar vrea să facă remanieri din cauza lipsei de performanţă a unor miniştri. Cap de listă ar trebui să fie ministrul Energiei, Constantin Niţă, care nu înţelege nimic din felul în care funcţionează un domeniu strategic pentru România. Urmează ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pus parcă doar să încurce treburile în sistem, în timp ce singurele lucruri bune le putem asocia cu secretarul de stat Raed Arafat. Campion al gafelor a fost şi ministrul Educaţiei, fiind suficient să amintim exprimările greşite din perioada bacalaureatului. Pe lista remaniabililor ar mai fi ministrul de Interne, Radu Stroe, după scandalul luării elevilor cu autobuzele la audieri, dar şi vreo doi miniştri din categoria anonimilor, care nu s-au remarcat prin nimic. I-a mai trecut glonţul pe la ureche şi lui Vosganian de la Economie, care îl bârfeşte prea mult pe la colţuri pe premier, dar şi liberalei Mariana Câmpeanu de la Ministerul Muncii, ale cărei şefe de cabinet au fost implicate într-un scandal de luare de mită. Să ne amintim şi de ministrul Mediului, Rovana Plumb, prinsă de presă circulând cu o maşină pentru care nu a plătit timbrul de mediu, băgat de ministreasă pe gâtul românilor.

Greu de spus când va începe guvernul Ponta să intre pe acel trend descendent fără de întoarcere. O remaniere făcută bine şi la timp îi va salva imaginea bună pe care încă o are. Dar sunt prea multe mişcări sociale în ţară, prea multe valuri de concedieri, prea multe firme care nu reuşesc să îşi plătească salariile şi închid porţile. Sunt probleme fără precedent în mediul privat, iar fără taxele plătite de firme, sectorul bugetar va intra în colaps. Dar, e bine că miniştrii lui Ponta rămân nesimţit de optimişti. Şi mă refer aici la Dan Şova, care a spus nici mai mult, nici mai puţin, decât că USL este în grafic cu crearea a un milion de locuri de muncă în opt ani, că în primul an a făcut deja vreo 80.000. Cred că a confundat şomerii cu angajaţii.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: