Cula de la Șiacu ar putea fi reabilitată cu bani europeni

O importantă culă din Gorj va recăpăta strălucirea de odinioară. Cula din satul Șiacu, din comuna Slivilești, va fi reabilitată. Autoritățile județene speră să obțină fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar au și un plan de rezervă dacă proiectul nu va primi finanțarea necesară. 

Este nevoie, în total, de circa un milion de euro pentru ca impunătorul conac boieresc să fie readus la viață. Deși a fost preluat de câțiva ani de autoritățile județene, abia recent s-a rezolvat problema terenului pe care se află amplasată cula. Proprietarul a fost de acord să vândă și Consiliul Județean Gorj poate să caute solutii de finanțare. Până acum, doar clădirea era în patrimoniul statului, nu și terenul. 

Cei de la Consiliul Județean Gorj au realizat deja proiectul pentru modernizarea Culei Cioabă-Chintescu. Urmează să fie depus după 23 martie prin PNRR. 

"Se va deschide încă un apel pentru încă cinci cule din ţară, tot pe PNRR, proiect care va fi finanţat. Dacă nu, am identificat sumele din buget propriu pentru a reabilita Cula Şiacu. Problema, în ţară, a culelor este proprietatea. De multe ori, ne trezim că avem în administrare construcţia în sine, dar terenul care este aferent nu aaprţine unităţii administrativ teritoriale", a spus Cosmin Popescu, președinte Consiliului Județean Gorj. 

Pe de altă parte, pentru Cula Glogovenilor, din comuna Glogova, a fost deja aprobată o finanțare de 1,2 milioane de euro, bani prin PNRR. Lucrările vor începe în cel mult două luni. La final, cula va fi inclusă într-o rută a culelor din România.

Vizualizări: 558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: