Cum poţi deveni o persoană matinală dacă eşti „pasăre de noapte”

Persoanele matinale sunt acei oameni care se trezesc înainte de răsăritul soarelui, fac sport și pregătesc un mic-dejun copios. Toate acestea înainte ca alții, care sunt numiţi „păsări de noapte” să se dea jos din pat.

Trezitul devreme ar putea părea extenuant pentru unii, însă mulţi se întreabă cum ar putea o „pasăre de noapte” să devină o persoană matinală. Schimbarea este posibilă, însă nu va fi ușor, a spus Michelle Drerup, director de medicină comportamentală a somnului la Clinica din Cleveland, SUA.

Tendința unei persoane de a fi o „pasăre de noapte”, matinală sau undeva la mijloc este cunoscută drept cronotip. Oamenii au tendința să participe la activități zilnice care le întăresc cronotipul. Spre exemplu, „păsările de noapte” se simt mai productive și alerte noaptea. Astfel, aceste persoane au tendința să facă sport și să socializeze seara. Aceste activități stimulează și reîntăresc tendința persoanei de a fi trează până târziu.

Având în vedere că mediul este un factor care determină tendința unei persoane, este posibil să ne putem schimba ciclul natural de somn-veghe. Dacă vrei să te trezești mai devreme, fă schimbarea în mod gradual. Drerup recomandă schimbarea ceasului deșteptător cu 15 sau 20 de minute de-a lungul mai multor săptămâni până când ajungi la ora ideală la care vrei să te trezești.

Trebuie să limităm și expunerea la lumină (ecranele telefoanelor spre exemplu) cu o oră înainte de somn. Lumina blochează producerea corpului de melatonină, un hormon care reglează ritmul circadian. Pe de altă parte, încearcă să te expui la lumină imediat ce te trezești pentru a stopa producerea de melatonină.

Totodată, trebuie să evităm participarea la activități stimulante până târziu în noapte. În loc să faci sport noaptea, încearcă mai bine dimineața sau după-amiaza. Nu în ultimul rând, va trebui să îți ajustezi și orele de masă dacă vrei să devii o persoană matinală.

Vizualizări: 918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: