Popularea cu pește a Jiului, motiv de ceartă între pescarii gorjeni

Râul Jiu a fost popular cu crap sâmbăta trecută. Peștele a ajuns în cele două lacuri de acumulare din municipiului Târgu Jiu, iar mulți dintre pescari s-au arătat nemulțumiți de faptul că popularea se face doar în cele două baraje din Târgu Jiu.

„Să se populeze și barajul Turceni, nu numai Târgu Jiu“, a fost mesajul transmis pe rețelele sociale de un pescar.

„Alte baraje pe Jiu nu mai sunt? La Târgu Jiu s-a mai populat sau acolo plătesc dublu permisul?“, a transmis un alt pescar.

Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a precizat că peștele ajunge în aval în cazul deversării barajelor: „Ținând cont de arhitectura hidrotehnică a râului Jiu, populările care au efect sunt efectuate în barajele din amonte. Astfel prin deversare, puietul și parte din pești ajunge în aval. Dacă popularea se face în aval de baraje, peștele nu mai poate ajunge în amonte“.

Claudiu Fiu a mai precizat că pescarii din Gorj plătesc la fel ca cei din alte județe: „Cotizația de pescar este la același nivel cu alte asociații similare, asociații care nu fac niciun fel de acțiune de populare, antibraconaj, ecologizare etc. Mulți pescuiți si la balta privată, acolo se plătește pe o zi cât jumătate din cotizația anuală la AJVPS-GORJ și trebuie sa respecți condițiile impuse de patron. AJVPS Gorj administrează prin contract de la ANPA resursa acvatica din anumite zone de pescuit. Și pentru asta trebuie să vireze la bugetul de stat 25% din cotizația noastră. Hai să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim că la următoarea licitație organizată de ANPA participă și proprietarii de bălți cu asociațiile lor, care decid apoi condițiile de practicare a pescuitului. Caz concret: apele de munte (Șușița și Sohodol) administrate de o asociație privată...Ei au stabilit taxa 1.400 lei. Doar cu taxa asta se poate pescui acolo și doar cu taxa asta proprietarul poate administra apa respectiva. Câți ne permitem sa facem permis acolo?“, se întreabă acesta.

Vizualizări: 2,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: