Cula Glogovenilor ar putea fi reabilitată şi introdusă în circuitul turistic

Cula din comuna Glogova ar putea fi reabilitată prin Programul Operaţional Regional şi introdusă în circuitul turistic. Cula Glogovenilor este considerată monument istoric de gardul A, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 8.500.000 de lei. În prezent acest obiectiv este închis.

Autorităţile locale vor să reabiliteze acest monument istoric, care în prezent se deschide doar o dată pe an, atunci când sunt zilele comunei Glogova. Turiştii care ajung în zonă pot admira cula numai din exterior, iar tinerii căsătoriţi aleg zona pentru şedinţele foto.

Primarul din localitate susţine că obiectivul nu este introdus în circuitul turistic din motive obiective. "Cula este un monument istoric de o valoare inestimabilă, luând în calcul gradul la care a fost încadrată, numai că aici s-a intervenit la interior. Vreau să vă spun că locaţia a fost folosită de cei din minerit, care au avut-o în administrare şi care prin 1990 au mobilat-o pentru a o folosi ca şi casă de protocol, făceau aici diferite întâlniri şi şedinţe. Mai mult decât atât, s-a intervenit cu materiale moderne gen gresie, faianţă şi mobilier modern, ceea ce nu este în regulă. Acum cula este în domeniul public al primăriei şi vrem să o reabilităm", a precizat Gheorghe Alpredi, primarul din comuna Glogova.

Deşi clădirea are o importanţă deosebită în istoria judeţului Gorj, iar peisajul de aici este unul excepţional, cula este în prezent închisă, iar după ce va fi reabilitată probabil va fi introdusă în circuitul turistic. "În acest moment, valoare turistică nu are pentru că este închisă. O deschidem doar de zilele comunei, pentru că evenimentul este organizat în curtea exterioară a culei. Mai vin aici cei care au nuntă ca să facă poze, pentru că este un peisaj frumos. Noi am făcut o notă de fundamentare şi ne-ar trebui 8.500.000 de lei pentru consolidare, restaurare, punere în valoare şi împrejmuire. Vrem să amenajăm aici şi un muzeu al satului pentru promovarea tradiţiilor şi a costumelor populare", a mai spus primarul din Glogova.

Dacă nu se obţine finaţarea prin Programul Operaţional Regional, autorităţile din Glogova trebuie să caute alte surse de finanţare.

Vizualizări: 5,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: