Iniţiativă: Spital privat în Târgu-Jiu cu sprijinul gorjenilor

Un târgujian a făcut pe facebook o propunere mai puţin obişnuită. Tudor Pungan doreşte să înfiinţeze la Târgu-Jiu un spital privat, realizat pe fonduri europene şi cu ajutorul cetăţenilor din municipiu sau chiar din judeţ. Iniţiatorul a făcut şi ceva calcule în acest sens şi valoarea investiţiei a fost estimată la 1.500.000 euro. Se pot accesa şi fonduri doar dacă există clădirea, adică ar costa fară dotări în jur de 900.000 euro.

În urma unui calcul în mare, ar fi nevoie ca fiecare locuitor din Târgu-Jiu să doneze 20 de lei, iar dacă ar fi angrenată în proiect toată populaţia judeţului suma ar fi de numai 6 lei. Aceşti bani ar fi pentru proiectul finalizat 100%, dar s-ar putea şi cu jumătate de sumă (10 respectiv 3 lei), la care se adaugă fonduri europene.

Spitalul nou construit cu ajutorul cetăţenilor ar cuprinde 10 cabinete medicale, câteva blocuri operatorii şi anume chirurgie, ortopedie, ginecologie, interne şi oftamologie.

De precizat este faptul că iniţiatorul deţine deja o clinică particulară în Târgu-Jiu. "Acum 12 ani am revenit în Târgu-Jiu după 15 ani de Timişoara. Şi acolo, ca şi în alte oraşe, situaţia sistemului medical se confruntă cu aceleaşi probleme, gestionarea greşită a banilor şi servicii ce nu se ridică nici în 2019 la standardele europene. Mă gândeam că o comunitate este bazată în primul rând pe unitate, aleşii noştri să fie compatibili cu posturile câstigate la alegeri şi cu multe idei constructive pentru noi, cetăţenii acestei țări. Din păcate, de multe ori nu este aşa. Eu am inţeles că, dacă noi nu suntem uniţi să construim şi să ridicăm standardele, nu se întâmplă nimic bun. Pacienţii se reorientează spre spitale din alte judeţe sau clinici private. Nu are rost să vorbim de sistemul medical de stat, sunt lucruri cunoscute, vizibile de noi toţi, sau ascunse, pe care le ştiu doar managerii spitalelor sau şefii de secţie. Dacă am iniţia o strângere de fonduri pentru un spital privat în Târgu-Jiu? Spital ce ar funcţiona în contract cu Casa de Asigurari şi cu asigurări private de sănătate. Credeţi că sunt suficient de multe persoane ce s-ar alătura să doneze pentru un astfel de proiect?", a precizat Tudor Pungan pe pagina de facebook.

Medicii reacţionează

Bogdan Niculescu, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, a avut prima reacţie la această propunere. Medicul care s-a luptat ani de zile să reabiliteze secţie în care îşi desfăşoară activitatea se arată uşor sceptic la acest proiect. "Spital privat făcut din banii tuturor? Şi proprietarul cine este? Probabil toţi care au contribuit sunt proprietari. Atunci managerul este numit de acţionari şi mă gândesc că va fi o nebunie. Să nu mai vorbim ce se poate face cu 1,5 milioane de euro, cam 2 săli de operaţie”.

Sute de gorjeni au distribuit iniţiativa şi sunt dispuşi să doneze pentru a avea un spital privat, însă problema cea mare nu este locaţia şi dotatea unei noi unităţi spitaliceşti, ci personalul medical şi auxiliar care va lucra aici.

"Domnule doctor, visul este frumos, ca mai toate "visurile" noastre ale tuturor. Cred că, dacă am iniția o campanie de strângere de fonduri si am modernizat doar unul din spitalele din Gorj, ar fi deja prea mult pentru mine. Un spital cu aparatură ultra modernă, cu blocuri operatorii de unde să nu îti fie teamă că ieşi infestat cu o bacterie, cu saloane cu mobilier adecvat şi, nu în ultimul rând, cu personal care să știe să empatizeze cu bolnavul şi să uite de pliculeț şi de mâna băgată în buzunar. E drept, ăsta-i visul meu, şi dacă ar fi să mă aşez la masă să calculez, aş putea sa-l realizez din donațiile gorjenilor şi nu numai. Dar, unde gasesc personalul?", a precizat o gorjeancă.

Vizualizări: 18,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: