Poveştile naistului Gheorghe Zamfir: Mă bătea de mă rupea, dar m-a făcut om

Renumitul naist Gheorghe Zamfir, care a primit distincţia de Doctor Honoris Cauza Magna Cum Laude din partea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, a povestit despre legăturile sale cu Gorjul. Mama sa a fost din localitatea Stejari. Prezent în județul său de suflet, celebrul artist nu a ratat momentul să depene amintiri în fața a sute de spectatori pe care i-a recompensat, mai târziu, cu un mic recital, alături de Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”.

Gheorghe Zamfir, în vârstă de 78 de ani, a povestit, pe scenă, crâmpeie din copilăria sa. A vorbit despre familia sa din satul Stejari, despre cum era trimis cu caprele sau cum era pedepsit de tatăl său pentru că nu avea grijă de animale. „Mă întorc cu emoție în Târgu Jiu, în Gorj, pentru că mama mea s-a născut pe Amaradia, în satul Stejaru, cea mai lungă comună din România. Ţin minte că mergeam cu caprele prin mărăcini, erau încăpăţânate și le pierdeam prin grădinile vecinilor și mâncau varza și morcovii și veneau vecinii la tata: Dacă nu-ți îngrijești caprele, eu ți le tai și mănânc și carnea, îți las numai blana la poartă. De multe ori, eu nu mă duceam acasă, că nu mă puteam duce fără capre. Săream gardul prin spate, pe la cotețul porcilor și dormeam în fânar. Mama, după ce-l îmbăta pe tata și îl culca, după miezul nopții, venea și-mi dădea pe scară o farfurie de griș și mă culcam acolo până la 3 dimineața, apoi coboram și mă culcam în casă. Tata mă bătea cu cureaua, cu catarama de sărea sângele de pe spate. Furam nuci, cireșe, murdăream costumele noi și mă bătea tata de mă rupea, dar m-a făcut om. El m-a făcut. Fizic, mi-a dat naștere”, a spus marele artist.

Senatul UCB i-a oferit titlul maestrului Gheorghe Zamfir în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate. Președintele Senatului UCB, Adrian Gorun, i-a mulțumit artistului pentru că a acceptat să vină la Târgu Jiu și a precizat că astfel de genii ar trebui apreciate mai mult cât încă sunt în viață. „Aș fi vrut să văd aici și titlul oferit de Președinția României. Nu l-am găsit. Cu tristețe, trebuie să constat acest lucru pentru că, așa cum vedem, Gheorghe Zamfir este un om al lumii, nu doar al României. Țin să-i mulțumesc genialului artist al lumii, în numele tuturor, pentru că a acceptat să ne fie alături. Apreciindu-i întreaga sa operă, săvârşim un gest natural, venerându-l. În viața oricărei universități, rămân pentru totdeauna momentele înscrise în cartea ei de onoare. Azi (n.r. vineri) trăim un asemenea moment, senatul nostru acordându-i cel mai înalt titlu, Doctor Honoris Causa Magna Cum Laude artistului de valoare universală Gheorghe Zamfir”, a fost mesajul lui Adrian Gorun.

Vizualizări: 3,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: