Culturi calamitate 100% în Gorj! Murim de FOAME!

Pământul a crăpat, iar oamenii se roagă să nu moară de foame din cauza secetei! În mai multe comune din Gorj culturile sunt compromise în totalitate, iar ţăranii au ajuns să-şi vândă animalele la preţuri de nimic pentru că nu mai au cu ce să le hrănească, după ce câmpul s-a uscat. Primarii speră ca oamenii să fie ajutaţi financiar sau măcar să fie scutiţi de la plata impozitului pe venitul agricol. Instituţia Prefectului aşteaptă date din judeţ până la sfârşitul septembrie, pentru a centraliza suprafeţele calamitate şi transmite situaţiile la nivel central.

Tot mai multe primării din Gorj cer sprijinul autorităţilor pentru a-i ajuta pe oamenii ale căror culturi au fost calamitate. „Suntem în curs de evaluare, în prima fază ni se transmit rapoartele cu suprafeţele calamitate. Primarii şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a transmite rapoartele de evaluare, inclusiv valorile pagubelor, iar noi împreună cu cei de la Direcţia Agricolă transmitem aceste informări la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

seceta

Cea mai gravă situaţie, la Ţânţăreni şi Vladimir

Într-o situaţie alarmantă se află agricultorii din Ţânţăreni şi Vladimir. „Deja de la comunele Ţânţăreni şi Vladimir ne-au sosit documentele prin care dumnealor ne confirmă suprafeţele care sunt afectate şi gradul de dăunare. De exemplu, la Ţânţăreni, gradul de dăunare este de 90%, iar la Vladimir gradul de dăunare la peste 800 de hectare de porumb este de 100%”, a declarat Ion Popescu, reprezentantul Direcţiei Agricole Gorj.

La Ţânţăreni au fost înregistrate aproximativ 700 de cereri într-o singură zi, jumătate dintre acestea fiind deja verificate de către comisia locală. „Până la ora actuală avem înregistrate un număr de 682 de cereri, iar procese verbale întocmite până la data de 12 august - 355, suprafaţa cultivată verificată 291 de hectare, valoarea estimativă a pagubelor este 420.148 lei. Evaluarea este făcută după hotărârea Consiliului Judeţean. Vom continua să verificăm şi celelalte cereri, pe lângă acestea mai avem floarea soarelui, fâneţea, izlazul, compromise 100%. Sunt oameni care au culturile de porumb calamitate în proporţie de 100%, dar noi am transmis o medie de 90%”, a declarat Maria Vasilescu, primăriţa de la Ţânţăreni. 

Cer scutire de la plata impozitului agricol

Primarii speră ca oamenii să fie ajutaţi de la nivel central, măcar prin scutirea de la plata impozitului pe venitul agricol. „În fiecare zi am comisia în teren. Am înţeles că vin şi cei de la Direcţia Agricolă să vadă cum stăm la floarea soarelui. Niciodată, n-am avut o situaţie atât de gravă în comună. Au fost oameni care s-au împrumutat că să-şi muncească pământurile, iar acum nici vorbă să-şi recupereze banii. Ştiţi că era proverbul: „Nu există toamnă fără adunătură”, dar acum chiar n-au ce aduna. Nu se ştie exact ce va fi şi cum va fi, se spune că se vor da ceva bani pe situaţii de urgenţă, se spune că oamenii vor fi scutiţi de impozitul pe venitul agricol, rămâne să vedem ce se va întâmpla în final”, a mai precizat Maria Vasilescu. Gorjenii din Ţânţăreni primesc în fiecare zi apă menajeră cu cisterna şi câte două bidoane de apă potabilă de la primărie.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: