Cum a pierdut o primărie din Gorj banii pentru sistemul de canalizare

Comuna Hurezani este, cel mai probabil, singura din județul Gorj unde nu există sistem de canalizare deși în anul 2015 s-au alocat bani pentru introducerea rețelei în 3 din cele din sate. S-a organizat atunci și licitația, însă primarul de la acea vremea nu a eliberat niciodată ordinul de începere a lucrărilor și așa firma care trebuie să facă lucrarea a reziliat contractul, iar sătenii au rămas doar cu speranța ca va veni ziua în care vor avea canalizare.

Ce s-a întâmplat în 2015 și de ce primarul de atunci nu a dat ordinul de începere a lucrărilor este o necunoscută pentru actualul edil care a încercat în zadar să afle care este motivul pentru care sătenii din Hurezani nu au canalizare deși bani au fost.

”S-a primit atunci finanțare pentru introducerea rețelei de canalizare în satele Hurezani-Totea-Pegeni, mai exact în tot centrul comunei. Contractul s-a semnat în 2015, prin AFIR pentru suma de 6.200.000 de lei. A fost scos la licitație, dar nu s-a dat niciodată ordinul de începere a lucrărilor. Nu am reușit să aflu nici până în ziua de azi ce s-a întâmplat atunci. Nimeni nu știe nimic, toți ridică din umeri, cert este că firma care a câștigat licitația a reziliat contractul în 2021. Așa că avem 0 kilometri de canalizare din cei 9 kilometri finanțați și cel mai probabil bani pierduți. Proiectul acesta se termină la sfârșitul acestui an și nu știu dacă se va prelungi, cert este că s-a făcut o actualizare a acestui proiect și acum ar fi nevoie de 127.000.000 de lei și noi nu avem de unde să suportăm diferența.”, a precizat primarul din Hurezani, Ion Mândruț.

Finanțarea sistemului de canalizare nu este singura care s-a pierdut. Proiectul de introducerea a rețelei de canalizare a făcut parte integrantă dintr-un proiect mai amplu în cadrul căruia s-a modernizat un cămin cultural, s-a asfaltat din 2018 dar nu s-a recepționat, drumul comunal DC 38A care face legătura cu localitatea Stejari și ar fi trebuit să se extindă și rețeaua de drumuri spre Mîndruțești și Gulumbeni.

”Eu încă mai sper că mai putem face ceva deși nu cred. Contractul pentru asfaltare nu a fost încă reziliat, dar nu putem să asfaltat până nu introducem canalizarea. Nu cred că se mai întâmplă minuni până la sfârșitul acestui an. Finanțarea pentru extinderea rețelei de drumul a fost de 1.800.000 de lei, dar s-a licitat la 1.200.000 de lei. Sigur pierde ca și la canalizare banii pentru modernizarea acestor drumuri. Nu înțeleg ce s-a întâmplat înainte de a venii eu la primărie de s-a blocat situația”, a mai spus edilul Ion Mândruț.

Pare greu de crezut că într-o comună cu 0 kilometri de rețea de canalizare, drumuri asfaltate pe ici pe acolo, autoritățile au dat cu piciorul la o finanțare de aproximativ 10.000.000 de lei prin AFIR din nepăsare. 

Vizualizări: 1,519

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: