Cum ajută o comună exproprierile de la Jilț Nord

Administrația comunei Telești așteaptă cu brațele deschise expropriații de la Runcurel, afectați de activitatea minieră. Complexul Energetic Oltenia le-a pregătit un teren în care aceștia să-și ridice noi case însă până acum acest lucru nu s-a materializat. Mutarea expropriaților la Telești ar însemna mai mulți bani pentru comună.

Complexul Energetic Oltenia le-a oferit localnicilor din satul Runcurel al comunei Mătăsari, care dețin imobile ce vor fi desființate pentru continuarea activității miniere, mai multe variante de strămutare: cu despăgubire valorice, în vetre de sat existente pe loturi neocupate, în localitățile de reședință din țară ale moștenitorilor, pe terenuri puse la dispoziție de strămutat, prin schimb de gospodărie cu cumpărarea de societate a gospodăriei alese sau strămutarea cu organizarea unei noi vetre de sat în comuna Telești. Aici compania a cumpărat de la persoane private în urmă cu câțiva ani mai multe terenuri. Administrația locală spune că îi așteaptă cu brațele deschise pe strămutații din Runcurel, asta pentru că ar ajuta mult comuna. "Noi așteptăm să vină, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Au tot ce le trebuie, mai ales care vor sta lângă cursul de apă, este o minunțăție. Vă dați seama că așa ar crește și sumele atrase la buget din taxe și impozite și categoria comunei s-ar schimba. În prezent avem peste 2800 de cetățeni, fiind comună de categoria a II-a. Dacă ar veni expropriații de la Runcurel am depăși de 3000 și atunci am trece în comună de categoria a II-a. Asta ar însemna să primim și mai mulți bani de la bugetul de stat", a declarat Romulus Bîldea, primarul comunei Telești.
Negocierile dintre companie și sătenii din Runcurel afectați de aplicarea legii 255 pentru culoarul de la cariera Jilț Nord sunt oarecum blocate. Acea comisia care urma să se stabilească nu s-a întrunit. Mai mult decât atât, Greenpeace și Bankwatc împreună cu 18 proprietari de teren din satul Runcurel au dat în judecată guvernul României la sfârșitul lunii martie. Au cerut în instanță anularea hotărârii de guvern care permite exproprierea.  

Vizualizări: 561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: