Cum îl apără DNA pe Ciurel: A făcut profit! Nu a atras niciun risc!

Procurorii DNA Craiova au clasat cele două dosare constituite după afacerea „Cărbune pentru Serbia”. Motivele invocate de DNA par să fie selectate din apărarea pe care şi-a făcut-o Laurenţiu Ciurel, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia. Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sfieşte să dea informaţii false, doar ca să explice deciziile luate în dosarele care privesc afacerea Complexului Energetic Oltenia cu BVA Coal.

Afacerea „Cărbune pentru Serbia” a pornit la sfârşitul anului 2014. Fusese un an ploios, iar minele din Serbia au fost inundate. Ţara vecină avea nevoie de cărbune, astfel că ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a fost contactat de omologul lui din Serbia, pentru a prezenta problema. În august 2014, o delegaţie a CE Oltenia, condusă de directorul Diviziei Miniere Daniel Antonie, merge în Serbia pentru a discuta de livrarea a 20.000 de tone zilnic, timp de un an. La întoarcerea în ţară, delegaţia face un raport în care vorbeşte de exportul a 17.000 de tone zilnic, respectiv o cantitate totală de şase milioane de tone. Antonie a vorbit în presa centrală despre un câştig de 100 de milioane de euro pentru CE Oltenia din acest contract.
Suma a atras atenţia băieţilor deştepţi. CE Oltenia decide brusc că nu poate face direct acest export, din cauză că nu are capacitatea de a organiza transportul în altă ţară. Pe cale de consecinţă, scoate la licitaţie 1,2 milioane de tone cărbune.
Licitaţia este câştigată de o firmă de apartament din Constanţa, înfiinţată de doar câteva săptămâni – BVA Coal. Firma înfiinţată pe 23 octombrie 2014 a semnat contractul cu CE Oltenia pe 12 decembrie. Complexul energetic a semnat contractul la preţul de 58 de lei tona, deşi la acea dată costul de producţie era de 65 de lei, conform unui raport al Curţii de Conturi. "Având in vedere costul unitar de 65,22 lei/tona, realizat cumulat pe 11 luni, care se calculase la data încheierii contractului si preţul de 13 euro/to, adică 58,175 lei/tona, calculat la cursul de 4,4750 lei/euro la data încheierii contractului, respectiv la 19 decembrie 2014, rezulta ca societatea a încheiat contractul in conditiile in care ar rezulta o pierdere de 7,045 lei/tona”, se arată în raportul Curţii de Conturi, care a estimat pierderea din contract la 8,4 milioane de lei. Intermediarul a vândut cărbunele în Serbia de trei ori mai scump, cu 37,5 euro pe tonă, incluzând transportul.
Printr-o serie de artificii contabile, Complexul Energetic Oltenia a reuşit în 2015, pe perioada derulării contractului cu BVA Coal, să scoată cărbunele la un cost mai mic. Că asta s-a întâmplat numai pe hârtie rezultă clar din pierderea record înregistrată de CE Oltenia în 2015 – circa 200 de milioane de euro. Şi totuşi, procurorii l-au crezut pe cuvânt pe Ciurel atunci când le-a spus că s-a înregistrat profit din contractul cu firma de apartament. „Atribuirea, semnarea și derularea contractului respectiv au fost făcute cu respectarea dispozițiilor legale, în condițiile obținerii unui profit de către Complexul Energetic Oltenia și fără vreun risc al neexecutării acestuia întrucât plata cărbunelui livrat era făcută anticipat”, arată un răspuns al DNA către redacţia Pandurul, explicând astfel soluţia clasării.

Cum a pierdut CEO 780.000 de euro
Poate că pentru procurori a fost greu să demonstreze că societatea de stat s-a retras dintr-o afacere super-profitabilă pentru a face loc unor interlopi cu o firmă de apartament. Afacerea „Cărbune pentru Serbia” mai are însă o componentă, extrem de simplu de instrumentat de un procuror bine intenţionat.
Pe scurt, la semnarea contractului cu BVA Coal, a fost stabilită o clauză potrivit căreia firma de apartament trebuia să depună o scrisoare de garanţie bancară de 780.000 de euro, fiind o garanţie de bună execuţie a contractului. BVA Coal nu a constituit garanţia în termenul de 15 zile prevăzut în contract. Câteva săptămâni mai târziu, Ciurel şi echipa lui au acceptat să încheie un act adiţional prin care scrisoarea de garanţie bancară a fost înlocuită cu bilete la ordin.
Contractul dintre cele două părţi a încetat înainte de termen, după livrare a circa 400.000 de tone din cele 1,2 milioane de tone contractate. Pe cale de consecinţă, Ciurel a încercat să execute biletele la ordin, dar în conturile BVA Coal nu erau decât câteva sute de lei. Pentru a apăra în ultimul moment interesul CE Oltenia, Ciurel le-a făcut plângere celor de la BVA Coal pentru înşelăciune. Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, dar procurorul Laurenţiu Grecu a clasat cauza, pe bună dreptate, câtă vreme conducerea CE Oltenia a fost de acord, sub semnătură, cu înlocuirea scrisorii de garanţie bancară cu biletele la ordin. „În aceste împrejurări, nu se poate vorbi despre o inducere în eroare, atâta vreme cât conducerea persoanei vătămate a acceptat schimbarea unei garanţii certe (scrisoare de garanţie bancară) cu una incertă, anume emiterea biletelor la ordin”, arată procurorul Grecu în ordonanţa de clasare din 19 aprilie 2016. „În privinţa creării unui prejudiciu, poate fi incidentă o eventuală răspundere a persoanelor decidente pentru modificarea clauzelor contractuale în detrimentul CEO şi nicidecum comiterea infracţiunii de înşelăciune de către administratorul BVA Coal”, mai arată procurorul gorjean.

Al doilea dosar, a doua clasare
De la DNA Craiova, eventualul prejudiciu nu se vede. Pornind de la cele constatate de procurorul Grecu, conducerea CE Oltenia, reprezentată la acea vreme de directorul Laurenţiu Ciobotărică, a sesizat DNA Craiova cu privire la abuzul în serviciu al echipei Ciurel. Plângerea depusă la finalul lunii mai 2016 a fost clasată de DNA Craiova în doar câteva zile, mai exact pe 16 iunie. „Faptul că acea garanție, la care faceți referire, nu a fost constituită nu a atras nici un risc pentru societatea care a livrat cărbunele, deoarece plata acestuia era făcută anticipat”, este explicaţia dată zilele trecute de DNA Craiova, la solicitarea Pandurul.
Informaţie falsă, deoarece garanţia nu se referea la plată, care într-adevăr s-a făcut în avans, ci la preluarea întregii cantităţi de cărbune contractată, de 1,2 milioane de tone. Ori contractul a fost sistat după livrarea a 400.000 de tone.
Contractul a fost reziliat din culpa cumpărătorului, care nu a mai luat cărbune de la CE Oltenia, susține compania energetică. Astfel, biletele au fost introduse la plată, dar neacceptate din lipsă de fonduri. Şi totuşi, DNA susţine că prejudiciul de 780.000 de euro nu s-a produs.
PROCES
Pe rolul Tribunalului Gorj se judecă un proces intentat de BVA Coal SRL care susține că CE Oltenia a fost vinovat de încetarea contractului și nu firma din Constanța. BVA Coal SRL a susținut că CEO nu a putut livra zilnic 10 mii de tone de cărbune la granulația de 60 de mm, așa cum era în contract, încercând astfel să scape de plata garanției, dând vina pe vânzător. Următorul termen este pe 15 noiembrie când se așteaptă depunerea unui raport de expertiză.

Vizualizări: 4,225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: