Cum ne influenţează cafeaua sănătatea

Referitor la cafea circulă multe mituri, iar specialiştii sunt împărţiţi în mai multe tabere când e vorba de explicaţii. Mulţi dintre ei ne sfătuiesc să ne gândim la cafea ca la un elixir de sănătate şi nu doar ca la o sursă de plăcere şi de energie. Specialiştii au ajuns la concluzia că un consum zilnic de cafea nu este un viciu, ci un obicei sănătos. Condiţia este ca băutura să fie preparată corect şi să fie consumată cu moderaţie.

Există mituri negative despre cafea, cum că îţi creşte tensiunea arterială, favorizează apariţia celulitei şi, pe deasupra, iţi mai şi îngălbeneşte dinţii. Specialiştii au însă veşti bune legate de cafea şi dezmint aceste mituri explicând de ce cafeaua poate fi un aliat pentru sănătate.

Previne diabetul şi scade riscul bolilor de inimă

Un studiu realizat de către un grup de cercetători arată că un consum moderat de cafea (o cana, maximum două pe zi) este absolut inofensiv. După ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetătorii de la Harvard au calculat că, în comparație cu cei care nu consumă cafea, băutorii de cafea sunt mult mai puțin expuși riscului de a se îmbolnăvi de diabet. Un alt studiu arată cum, datorită consumului de cafea scade și riscul afecțiunilor cardiovasculare. Mai exact, dacă bem trei căni pe zi, șansele de a ne îmbolnăvi de inimă scad cu 24%.

Combate crizele de astm și calmează durerile de cap

Există dovezi că o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, atunci când nu are medicația la îndeamnă și calmează durerile de cap mai eficient decât pilulele obișnuite. Cafeaua îmbunătățește performanțele atletice stimulând musculatura să producă contracții mai puternice și ajută la menținerea greutății. Nutriționiștii ne spun mereu ca fibrele sunt absolut necesare sănătății și că antioxidanții ne ajută să ne menținem mereu tineri și ne feresc de boli. Un studiu făcut de un grup de savanți din Spania a dovedit că o cană de cafea neagră are un conținut de fibre și polifenoli mai ridicat decât orice altă băutură de pe planetă.

Antioxidanții din cafea fac minuni

Mai multe studii recente leagă anumite beneficii precum protecţia anti-Parkinson, performanțele atletice și creșterea capacităților intelectuale de conținutul ridicat de cofeină. Aceste efecte se datorează antioxidanților din compoziție, care protejează celulele și au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua conține substanțe ce reduc concentrația de glucoză din sânge, protejează celulele și au efect antiinflamator și antireumatic. Din aceste motive cercetătorii încurajează consumatorii de cafea să nu se simtă vinovați pentru mica lor plăcere, dar nici să nu exagereze.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: