Cum poate fi protejată o minoră care este agresată de fostul iubit

Cazul de la Baia de Fier, în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de fostul iubit cu doi ani mai mare, deși depusese plângere la poliție pentru amenințare, arată cam cât de protejate sunt astfel de fete.

Și nu este vina poliției sau doar vina poliției. De exemplu, o minoră din Târgu Jiu, care s-a despărțit acum două săptămâni de un bărbat, a fost pălmuită de acesta la terasa la care lucrează, pe motiv că vorbea cu alt bărbat.

Fata a cerut și obținut ordin de protecție împotriva bărbatului, chiar dacă nu au locuit împreună, ceea ce este destul de neobișnuit, pentru că până acum autoritățile susțineau că doar în cazul în care vorbim de oameni care locuiesc împreună se poate lua o astfel de măsură.

Ordinul de protecție a fost emis pentru o perioadă de patru luni, timp în care bărbatul nu se poate apropia la mai puțin de o sută de metri de locuința și de serviciul fetei, nu o poate contacta în niciun fel.

În caz contrar, riscă închisoarea, după cum se arată în documentul de la instanță: “În baza art. 47 din Legea nr. 217/2003, atrage atenția pârâtului că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin prezentul ordin de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Este însă suficient un astfel de ordin pentru ca fata să fie cu adevărat protejată? Poate că astfel de măsuri ar trebui dublate de ore de consiliere, atât cu agresorul, cât și cu victima, cu programe de dezalcoolizare acolo unde este cazul, pentru că multe agresiuni sunt cauzate de consumul de alcool. Părinții fetei ar trebui și ei consiliați, cum pot să ajute fata în astfel de situații. Ar trebui chiar instituții în care astfel de fete să poată locui pe perioadă determinată, dacă se tem pentru viața lor.

A fost un caz cutremurător zilele trecute la Galați, acolo unde o fată de 16 ani (foto) s-a sinucis, luând medicamente. Medicii au observat loviturile de pe corpul fetei și au anunțat poliția și astfel s-a aflat că minora era exploatată de un proxenet. Fata era forțată, era drogată, nu făcea asta consimțit. Când părinții au încercat să o apere, s-au trezit cu cinci haidamaci la poartă, care au amenințat că îi omoară pe toți dacă nu lasă fata la proxenet. Și biata fată și-a pus capăt zilelor, pentru că realitatea este că România nu are instituții care să rezolve cu adevărat astfel de cazuri extrem de complicate. Este ușor să spunem că Poliția nu face, Poliția nu drege, dar nu este doar atât.

Vizualizări: 1,839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: