Cum pot fi evitate concedierile de la Minprest

Sindicatele din cadrul Minprest au la dispoziţie 10 zile pentru a veni cu soluţii pentru evitarea disponibilizărilor, după care conducerea societăţii va notifica Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Directorul Gabriel Giorgi crede că doar beneficiarul principal, în speţă Complexul Energetic Oltenia, ar mai putea schimba ceva în acest caz. Liderii sindicali anunţă că s-ar putea crea blocaje în cariere dacă cei 130 de angajaţi ai Minprest vor pleca acasă.

Complexul Energetic Oltenia a renunţat la o parte din serviciile prestate de Minprest, lucru ce a condus la reduceri de personal din rândul prestatorului de servicii. Luni, 14 martie, sindicatele şi conducerea societăţii au discutat termenii acestor disponibilizări colective. Sindicatele din Minprest au la dispoziţie câteva zile pentru a veni cu propuneri pentru evitarea acestor disponibilizări. Doar complexul poate să scape salariaţii de concedieri, este de părere directorul Gabriel Giorgi. "Începând de luni în maximum 10 zile trebuie să ne prezinte soluţiile lor şi după aceea noi avem 5 zile la dispoziţie să notificăm AJOFM și ITM. Singurele măsuri care se pot lua ca să se preîntâmpine această concediere colectivă ţin de beneficiarul activităţii. În sensul că poate, între timp, Complexul Energetic Oltenia ajunge la concluzia că nu trebuie să renunţe la loturile respective sau în integralitate la loturile respective, atunci se poate reveni", a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.
Cea mai mare parte a salariaţilor Minprest care îşi vor pierde locul de muncă au fost angajaţi pe perioadă determinată şi, practic, le expiră contractele la finalul acestei luni. Doar circa un sfert fac parte din categoria personalului angajat pe perioadă nedeterminată.

Creţan: 90% sunt expropriaţi şi vor bloca exploatările
Liderii sindicali avertizează că s-ar putea crea blocaje în unităţile miniere dacă disponibilizările de la Minprest vor fi efectuate. "Propunerea este a directorului Antonie pentru dispariţia acestor posturi, a directorului Tatomir de la ELCFU şi a directorului de la termocentrala Turceni care renunță la aceste servicii. Trebuie făcută o analiză obiectivă. Dacă acești oameni vor fi disponibilizați, 90% sunt oameni expropriaţi şi aceşti oameni ne vor bloca de nu vom putea să mai mergem cu niciun fel de carieră. Sunt oameni şi avem obligații față de ei să le respectăm cel puțin acel loc de muncă cu salariul minim pe economie la Minprest. Complexul trebuie să rezolve această problemă că altfel ne vom bloca cu toate carierele şi nu vom mai putea să funcţionăm", a comentat Constantin Crețan, liderul sindical.

Surse: Comisie la CEO pentru analiza activităţii Minprest
Surse din CE Oltenia vorbesc de constituirea unei comisii la nivel de companie care să verifice în perioada 11-18 martie activităţile desfăşurate de Minprest, dar şi de MedservMin la nivelul fiecărei subunităţi din companie. Practic, o comisie formată din câteva persoane va merge în teren şi va face verificări. Până în data de 22 martie comisia ar urma să prezinte conducerii CE Oltenia un raport din care să arate dacă este oportună derularea şi/sau prelungirea contractelor de prestări servicii cu aceste două societăţi.

Vizualizări: 1,781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: