Plan de restructurare: Ce li se pregăteşte celor 15 mii de mineri!

Administraţia CE Oltenia a prezentat marţi un plan de restructurare pe anul 2016 din care rezultă concedieri, externalizarea Carierei Husnicioara, şomaj tehnic şi concediu fără plată. Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO, susţine că s-a pus problema a două mii de concedieri la 1 iulie 2016. Liderul spune că susţine mai degrabă spargerea companiei, decât măsurile anunţate de administraţie. Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului Liber Roşiuţa, a părăsit comisia mixtă, pe motiv că administraţia nu le-a pus sindicaliştilor la dispoziţie planul de restructurare, ci l-a lecturat.

Deocamdată, conducerea a făcut o informare şi nu a notificat instituţiile cu privire la aceste concedieri. Sindicatele au refuzat orice discuţie pe planul de restructurare până când nu vor fi puse pe liber persoanele aduse din afara companiei, pe salarii babane.

Din partea administraţiei, la discuţii au fost membrii Directoratului, plus Petra Pătraşcu – şefa de la resurse umane, Dorina Jianu – şefa juriştilor şi Daniel Pităroiu – consilier al directorului Ciobotărică.

De unde provin cei două mii de concediaţi

Conducerea CE Oltenia a prezentat sindicatelor o serie de măsuri de eficientizare şi restructurare a companiei, din care rezultă că angajaţii vor sta mai mult pe acasă, decât la serviciu. În plus, la 1 iulie vor fi concediaţi 2.000 de salariaţi. S-a estimat şi un număr pe mai multe unităţi. De exemplu, ar urma să fie 56 de concedieri la Chişcani, 6 la reprezentanţa de la București, 483 la Husnicioara, 10 la Mina Tehomir şi 54 la Seciuri. De asemenea, un număr de 321 de persoane vor fi concediate din zona TESA. Mai rămân 1.070 de angajați, persoane care vor avea vârsta de pensionare până la data de 31 decembrie 2019. Acest lucru i-a supărat pe sindicalişti deoarece această prevedere ar însemna că un an şi jumătate aceşti oameni nu vor avea nici un venit. „Nu cred că se susţine propunerea, ei vorbesc de o pensionare anticipată, dar pentru asta trebuie anumite condiţii, pe care cei care au grupă nu au cum să le îndeplinească”, a spus Pîrvulescu.

 Au de ales între şomaj tehnic şi fără plată

Dumitru Pîrvulescu, preşedintele FNME, a spus că în companie se întâmplă lucruri foarte grave. „Noi nu vom accepta niciun plan de concediere colectivă până când nu vor pleca cei aduşi după concedierile din vara trecută şi cei care au mai luat plăţi compensatorii. După ce au plecat acasă două mii de oameni, au fost aduşi alţii, câteva sute se pare. Plus alte câteva sute care au mai luat plăţi compensatorii şi au fost aduşi înapoi”, a spus Pârvulescu. Liderul FNME susţine că administraţia a făcut doar o informare, nu a notificat încă sindicatele în privinţa concedierilor. Deocamdată nu s-a făcut vorbire nici de plăţile compensatorii, acestea urmând a fi aflate atunci când administraţia va face notificările.

Administraţia a propus în comisia mixtă două variante de lucru pentru al doilea trimestru al anului, care nu are acoperire în contracte de energie. O variantă ar fi săptămâna de lucru de patru zile, cu a cincia fără plată, a doua variantă cu trei săptămâni lucrate şi una de şomaj tehnic. Cea de-a doua ar fi ceva mai avantajoasă financiar pentru angajaţi. „Programul de lucru pentru al doilea trimestru, aşa cum a fost prezentat de administraţie, presupune pierderi majore pentru salariaţi, la venituri”, a spus liderul FNME.

 Căldăruşe cere dizolvarea

Potrivit liderului sindical Gabriel Căldăruşe, planul prevede luni întregi de șomaj tehnic și concediu fără salariu. Căldărușe a mai spus că va merge la Ministerul Energiei pentru a discuta situația companiei. “În caz de forță majoră vom cere dizolvarea acestei companii, spargerea acestei companii. Asta este, dacă unii fac joc de glezne. (...) Unii lideri sindicali fac non combat”, a declarat Căldărușe la TV Sud. El a mai spus că directorul general Laurențiu Ciobotărică „a venit cu tema de a distruge compania”.

 Un protest cum nu s-a mai văzut

Liderul Sindicatului Liber Roşiuţa, Nelu Roşca, a plecat din sală când a văzut că administraţia lecturează programul de restructurare, în loc să-l pună la dispoziţie în formă scrisă. Acesta a spus marţi seara la Accent TV că minerii pregătesc un protest cum nu s-a mai văzut şi că nu vor accepta politica „de zig-zag” a actualei administraţii.

CEARTĂ

Sindicatele rămân dezbinate în ciuda problemelor majore cu care se confruntă salariaţii. Atunci când în comisia mixtă s-a pus problema claselor de salarizare date abuziv unor pile politice şi sindicale de fostul manager Ciurel, cei de la SMEO au sărit cu jigniri şi ţipete, a povestit Manu Tomescu, lider sindical la Energia Rovinari.

Galerie foto


Vizualizări: 13,152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: