Termocentrală din CEO, oprită până în iulie. Şomaj tehnic!

CE Oltenia a luat decizia de a opri activitatea Sucursalei Electrocentrale Işalniţa până la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Motivul este acela că în Sistemul Energetic Naţional nu este nevoie de energia produsă la termocentrala din Bănie. Directorul Diviziei Energetice, Ionel Ilie, a explicat că grupurile energetice ale termocentralei vor fi repuse în funcţiune doar dacă va exista cerere de energie. În tot acest timp, mai bine de jumătate din salariaţi vor intra în şomaj tehnic. Vor pleca acasă cu 75% din salariu şi salariaţi de la termocentralele din Gorj, însă pe perioade mai scurte şi în număr mai mic.

Termocentrala Işalniţa este deja oprită de circa o săptămână şi va rămâne în rezervă pentru alte câteva luni dacă CE Oltenia va livra în Sistemul Energetic Naţional cantităţi la fel de reduse de energie precum cele din această perioadă, spune directorul Diviziei Energetice.
Conducerea CE Oltenia a explicat că de îndată ce piața se va revigora, termocentrala de la Ișalnița va fi repornită. "Termocentrala Ișalnița este deja oprită complet pentru că nu avem unde să vindem energia respectivă. Nu are loc. Dacă se vor schimba condiţiile de piaţă, centrala va fi repornită. Deocamdată a trecut într-un program de reparaţii şi revizii. A început de pe data de 10 martie. Până la sfârşitul lunii iunie va fi oprită dacă nu creşte consumul în sistem şi se păstrează actuala producţie pe vânt şi pe ape. Nu avem altă soluţie. Deocamdată mergem cu cele mai ieftine grupuri. Sunt circa 750 de angajaţi la Işalniţa în total, o parte vin la serviciu ca să păzească instalaţiile şi altă parte să facă reparaţiile respective. Ceilalţi acasă, în şomaj tehnic", a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice.
Practic, mai bine de jumătate din salariaţi vor fi puşi în aşteptare şi vor fi trimişi acasă cu 75% din salariu. Cei care vor rămâne vor participa şi la reabilitarea grupului 7 al termocentralei. Afectate de închiderea termocentrale vor fi, cel mai probabil, şi carierele din zona Motru, respectiv Roşiuţa şi Lupoaia, care asigură materia primă pentru Termocentrala Ișalnița. Minerii din zona Motru se află săptămâna aceasta în șomaj tehnic.

Şomaj tehnic la toate termocentralele
Conducerea Diviziei Energetice spune că vor intra în întrerupere de activitate şi salariaţii de la celelalte termocentrale din cadrul CE Oltenia, dar şi cei de la Exploatarea de Livrări Căi Ferate Uzinale (ELCFU). Programul final al perioadei de şomaj tehnic va fi discutat marţi, 15 martie, la şedinţa comisie mixte. "De la toate termocentralele intră în şomaj tehnic, în procente diferite, în funcţie de producţia estimată a fi realizată până la sfârşitul trimestrului II. Craiova II intră cu un anumit număr de oameni, Turceni la fel, ELCFU cu un anumit număr de oameni. Intră chiar și Rovinari, mai puţini oameni ce e drept. Fiecare termocentrală are un număr diferit de salariaţi. Cifrele se vor stabili marţi, după o analiză împreună cu sindicatele. Media este pentru fiecare între 5 şi 10 zile de şomaj tehnic la fiecare termocentrală. În perioada aceasta Craiova II funcţionează cu un loc, la fel și Turceni. Programul este până în iunie la toate termocentralele. Dacă vom avea acces cu o cantitate mai mare de energie, automat vom porni grupurile", a mai spus directorul Ionel Ilie.
Sindicaliştii s-au arătat îngrijoraţi de veştile care vin de la mai-marii companiei. "Funcţionăm cu un grup, pentru că avem căldură la oraşul Craiova de asigurat, dar veştile sunt grele. Luna februarie şi martie am vândut foarte puţin. Toată lumea e 5 zile în şomaj tehnic. Intrăm pe rând, nu putem toţi, ci prin rotaţie, că avem grupul în funcţiune", a comentat Aurel Nanu Mic, sindicalist la Termocentrala Craiova II.

Vizualizări: 14,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: