Cum s-a nimerit Şova căpuşă la complex

Când credeam că tunurile pesediştilor de până acum trei ani nu mai interesează pe nimeni într-o epocă în care toată lumea caută „regina” portocalie, ziarul Adevărul a surprins ieri cu o anchetă despre parlamentarul căpuşă Dan Şova. Care a căpuşat de la Banca Naţională a României şi până la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului o grămadă de instituţii şi companii de stat. Printre ele, la loc de cinste, complexurile energetice Turceni şi Rovinari, care anii 2007-2008 au luat milioane de euro pentru o aşa zisă asistenţă juridică. Dan Şova nu era atunci senator PSD ca acum, dar a avut grijă să îşi ia drept senior partener un deputat PSD de Gorj, pe Victor Ponta, ajuns acum preşedinte de partid.

Pentru cine nu ştie, Dan Şova şi Victor Ponta sunt doi tinerei care par să combată bine la televizor corupţia, chiar dacă au fost prinşi cu dânsa-n gură. Cu milioanele în buzunar, ambii s-au decis din 2009 să devină politicieni cinstiţi şi s-au retras din casa de avocatură „Şova şi asociaţii”. Ponta s-a retras atât de bine, că nici nu îşi mai aminteşte de maşina de curse pe care a primit-o sub formă de sponsorizare de la Casa Şova şi doar când jurnaliştii de la Adevărul i-au băgat declaraţia de avere sub nas şi-a adus aminte vag. Dar asta este nimic pe lângă explicaţia pe care Ponta a dat-o cu privire la faptul că Dan Şova a prins contractele cu complexurile în judeţul în care Ponta era parlamentar, fix în anul în care acesta a devenit senior partener. „A fost o nimereală” este explicaţia lui Ponta, învins iată de propria memorie, nu numai de tânăra pesedistă care a pozat în Playboy.

În ce a constat afacerea făcută la nimereală de cuplul Ponta-Şova? Într-o serie de contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, pe care DNA le tot cercetează şi nu mai termină, de teamă că probabil unul din cei doi va ajunge premier, iar celălalt ministru de justiţie. Pentru că nu ar fi deloc complicat să vezi că un contract primit prin licitaţie de la CE Rovinari a fost apoi mărit ca valoare de cinci ori prin acte adiţionale semnate de fostul director general Laurenţiu Ciurel. Care se vede şi el ceva de soi prin Ministerul Economiei, când o ajunge Ponta premier. Nu ar fi deloc complicat să verifici de ce complexul a dat peste 200.000 de RON avocaţilor Şova într-un proces pe care CE Rovinari l-a avut cu sindicalistul Mitrescu. Un proces pierdut cu succes de Şova, dar care şi în cazul unui câştig nu i-ar fi adus complexului decât un câştig de zece ori mai mic decât suma plătită drept onorariu. Procurorii DNA ar putea extrem de simplu să vadă şi cum a fost posibil ca acelaşi avocat de la Casa Şova să deconteze 25 de ore într-o singură zi la complexurile Turceni şi Rovinari. Iar cazuri similare, dar cu 15-20 de ore decontate pe zi de un avocat, sunt zeci.

Tot DNA ar putea să verifice care este legătura dintre campaniile de presă duse de Ponta şi asociaţii săi din PSD împotriva înregistrării în contabilitatea CE Turceni a unei facturi de 600 de miliarde de lei pe care complexul susţinea că le are de încasat de la Electrica. A fost o campanie furibundă, în care cei de la complex erau acuzaţi că vor să umfle artificial profitul complexului, o campanie care s-a stins brusc atunci când Casa Şova a fost desemnată să reprezinte în instanţă complexul şi şi-a luat cotă parte din respectiva factură. O factură pe care Electrica nu o contesta şi putea fi încasată pe cale amiabilă, dar parcă trebuia să mănânce şi gura pesediştilor ceva. Şi la fel de interesantă ar fi şi nimereala cu BNP Consult şi SC ICM SA, din care cuplul pesedist a câştigat un milion de euro în câteva săptămâni… Oare o fi o nimereală articolul sau DNA chiar vrea să facă lumină în aceste poveşti?

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: