Cum să câștigi ”politicianul anului” și ”tractoristul anului” în același an

Motto: ”M-am votat în fiecare zi pe GSP.ro. Recunosc! În fiecare zi intram și mă votam antrenorul anului”. (Marius Șumudică)
Cred că l-am subestimat puțin pe Liviu Dragnea. Mustața de tractorist m-a făcut să-l privesc de sus. Cred că și-a lăsat-o special. Altfel, de ce ar avea cineva mustață de tractorist? Dar nu contează mustața, să revenim la omul politic Dragnea.
Fără să aibă nici prostia naivă și furioasă a lui Ponta, nici agresivitatea dăunătoare și hâdă a lui Băsescu, Dragnea a câștigat acest rând de alegeri aproape de unul singur. După care a mutat măiastru, când a venit vorba de nominalizarea premierului, reușind să ne facă pe noi, anti-PSD-iștii adică, să ne certăm ca la balamuc. Și, mai ales, reușind să facă toată presa internațională, de la New York Times la Al Jazeera și de la The Telegraph la Sydney Herald, să-i laude partidul și politica vizionară, într-o lume așa rea.
”Într-o mișcare surpriză, partidul politic majoritar din România a nominalizat o femeie din minoritatea tătară pentru funcția de prim-ministru. Dacă obține aprobarea președintelui și a parlamentului, va fi atât primul musulman, cât și prima femeie care ocupă postul.” N-am citat de oriunde, ci direct din New York Times.
În timp ce presa străină e extaziată, românii (nici măcar noi, ăștia toleranții) nu sunt tocmai convinși. Pentru că Dragnea n-a uitat să ne reamintească la fiecare luare de cuvânt și la fiecare postare pe Facebook că el conduce, de fapt, guvernul, dar că problemele cu legea l-au făcut să-i facă țării ăsteia hatârul de-a pune un prim-ministru de paie, mâna lui dreaptă încă de când era ministru al Dezvoltării.
Într-o țară care-și caută un tătuc încă de când și l-a împușcat pe fostul, mesajul de forță a lui Dragnea pică la fel de bine cum pică mesajul de toleranță și deschidere din presa internațională. Fără să epateze sau să facă zgomot, tractoristul a oferit un mat elegant și fără replică în politica românească. Fiecare zi, ba chiar fiecare oră, cu care Iohannis întârzie acceptarea lui Sevil Shhaideh este încă o lovitură pentru el și PNL și, implicit, un punct în plus pentru Dragnea. Care își pregătește un sfârșit de an tihnit, pentru că, la ce adversari are, cred că la anul se pregătește să fie ori dictator, ori zeu.

Vizualizări: 984

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: