Cum să comentezi o astfel de declarație?

“Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste dacă poate şi are şi mulţumirile noastre ale tuturor pentru că protejează nu numai propriul copil, ci întreaga comunitate şcolară" - Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Cum să comentezi o astfel de declarație, ce așteptări poți să mai ai de la astfel de miniștri?

Guvernul României și-a asumat achiziționarea de teste Covid pentru a testa toți copiii care merg la școală, de două ori pe săptămână. Ne aducem cu toții aminte că începuse valul 4 și testele nu mai ajungeau. Când au ajuns, s-a constatat că sunt ambalate vrac și că trebuie profesorii să meargă în weekend la școală să pună componentele în punguțe, pentru fiecare elev.

Când au fost folosite, s-a constatat că sunt de proastă calitate, pentru că rezultatele testelor rapide nu au fost confirmate la testele PCR.

A trecut valul, a venit vacanța. Apoi a venit valul 5 și a început școala tot fără teste Covid. De ce? Pentru că o licitație este contestată. Oricum, în valul 4, testele au ajuns o săptămână și ceva, probabil că așa va fi și în valul 5. Care va fi pe final atunci când testele vor ajunge în școli.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a informat, săptămâna trecută, că IGSU nu poate semna contractul subsecvent pentru achiziţionarea testelor de salivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2 până nu va exista o decizie la nivelul primei instanţe sesizate cu privire la contestaţia depusă de o firmă participantă la licitaţie. Mai bine așteptăm să treacă pandemia și le împărțim atunci.

Ca să fim sinceri, de la început a fost o prostie povestea asta cu testele în școli. Era suficient ca fiecare școală să aibă o sută - două de teste, pe care să le dea la cerere copiilor care au simptome. Teste mai puține, dar de calitate. Important era să le asiguri copiilor accesul la testarea gratuită, nu să îi testezi aiurea de două ori pe săptămână.

Ce a mai zis ministrul? Că au ajuns un milion de măști în școli, pentru copiii care au nevoie. Ori, abia aici ar fi fost normal să se aloce bani. Câtă vreme guvernul a impus măști chirurgicale, de unică folosință, fiecare copil are nevoie de 20 de măști pe lună cel puțin. Iar guvernul trimite în școli un milion de măști la câteva milioane de elevi. Adică nici măcar una de copil, pentru tot anul școlar.

Un guvern care ține la copiii țării nu ar pune această povară financiară pe umerii părinților. Și ar avea mulţumirile noastre, ale tuturor, dacă ar lua măsurile cu cap.

Vizualizări: 3,893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: