Despre cinism, putere, bani și cătușe

Mulți nu înțeleg deciziile politicienilor. De se să produci o criză politică în pandemie? De ce să încalci regulile bunului simț ca să confiști un partid? De ce să cumperi parlamentari ca să rămâi la guvernare?

De ce face Iohannis ce face, el nu vede că scade în sondaje? De ce sacrifică PNL? De ce îi trebuie o marionetă la guvern și la partid?

“Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă”, spunea marți președintele Klaus Iohannis, după căderea guvernului, anunțându-ne că va chema partidele la consultări abia săptămâna viitoare. Chiar, ce să înțelagă oamenii din această amânare?

Știu unde greșim. Noi, alegătorii, credem că politicienii iau decizii cu ochii pe sondaje. Nu îi mai suspectăm de mult că au grija noastră, că se gândesc la interesul public. Dar credem că măcar îi interesează cum stau în sondaje, să rămână la putere.

Da, într-un an electoral îi interesează și asta, dar mai sunt alegeri abia în 2024. Acum îi interesează doar banii, adică să fure și să rămână liberi. În această cheie trebuie să privim această criză politică.

PNL și-a dorit scoaterea USR de la guvernare doar pentru că ministerele bune erau la ei. Știți care sunt ministerele bune? Păi să ne uităm pentru ce sunt alocați banii din Planul Național de Redresare și Reziliență, a cărui variantă finală este publică doar pe site-ul Comisiei Europene, în limba engleză.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este cel care a elaborat PNRR și care va gestiona sume importante. Era la USR. Cei mai mulți bani se vor da pentru digitalizare, iar Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii era la USR. Vin mulți bani pentru drumuri, dar Ministerul Transporturilor era la USR. Ca să nu mai spunem că e pandemie, sunt mulți bani la Ministerul Sănătății, care era la USR. Sunt ceva proiecte pentru IMM-uri, dar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului era la USR. Și pentru că toți acești oameni trebuie să fure și să scape de cătușe, era necesar și un minister al Justiției, care era la USR.

Băieți orientați acești useriști, dar între timp s-au trezit și liberalii. I-au aruncat pe useriști din barcă și nu i-ar mai lua înapoi pentru nimic în lume, preferând să fure ei tot, eventual să arunce niște bucături și pesediștilor, ca să susțină un guvern minoritar.

Oamenii ăștia se bat pe bani, pe zeci de miliarde de euro. Bani care le vor asigura puterea în continuare, indiferent cât de mult îi urâm. Pentru că își vor cumpăra locuri pe liste și noi vom avea de ales între hoții de la un partid și hoții de la alt partid. Poate nu sunt toți hoți, dar dacă punem la un loc președintele, membrii Parlamentului și ai Guvernului, cred că avem 5% trădători, 40% hoți, 50% sclavi și 5% oameni cinstiți. Din păcate, indiferent cum am fi pus ștampila pe primele zece partide din sondaje, tot proporția de mai sus rezulta, pentru că așa sunt făcute listele. Din trădători, hoți și sclavi.

Să vă dau un citat de acum câteva zile din Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: „Ne dorim să nu mai renunțăm la Ministerul Fondurilor Europene. Asta e propunerea mea, nu a fost o discuție în cadrul conducerii. În momentul ăsta, știind ce bani sunt la Bruxelles, premierul trebuie să aibă garanția că Ministerul Fondurilor Europene și banii care vin, pe PNRR care se semnează în 10 zile, pe exercițiul multianual normal, pe banii rămași, pe toate exercițiile financiare, pentru că sunt bani foarte mulți… Fondurile europene sub directa supraveghere a premierului”. Din toată această bâlbâială reținem că este vorba de bani, bani, bani. Și nu este singura dată când Rareș Bogdan ne spune sub o formă sau alta că bătălia este pe bani. Banii să fie sub directa supraveghere a premierului...

Nu știu cum și când se va termina criza politică. Știu că Iohannis nu s-a zbătut atât ca să își pună marioneta la PNL, ca să o piardă pe cea de la guvern. Va prelungi criza oricât de mult va fi nevoie, pentru ca Florin Cîțu să rămână premier. Pentru bani, pentru zecile de miliarde de euro care vin în viitorul apropiat. E mult până semnează contractele, că apoi poate să schimbe marioneta.

Dacă Iohannis nu va reuși, este doar pentru că vor și ailalți să fure, și ăia de la USR, și ăia de la PSD. Nu bag AUR în ecuația asta, doar pentru că până acum nu am semnale în acest sens. Vom vedea ce este și cu ei. De restul m-am lămurit.

“Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români”, ne-a spus președintele Iohannis după moțiunea care a trântit guvernul Cîțu. Oare cât cinism i-a trebuit să spună asta?

Vizualizări: 4,704

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: