Cum să păstrați corect usturoiul ca să nu încolţească

Usturoiul poate încolţi sau se poate usca dacă nu este păstrat corespunzător. Indiferent că îl luaţi de la piaţă sau îl recoltaţi din propria grădină, usturoiul are nevoie de puţină atenţie pentru a nu se deteriora. 

După ce scoatem usturoiul din pământ trebuie să îl lăsăm să se usuce într-un loc aerisit și umbrit, timp de 2 săptămâni. În acest timp cojile, mustățile și coada se vor usca foarte bine. După cele două săptămâni, îndepărtăm stratul superficial de coji de pe fiecare căpățână şi îndepărtăm de tot mustățile, cu un foarfece de grădinărit, împreună cu aproape toată tulpina din care lăsăm doar 3 sau 4 cm. Dacă observăm că unele căpățâni s-au crăpat, le vom utiliza în perioada următoare, în alimentație, întrucât acestea nu vor rezista. La locul de păstrare vom pune exclusiv căpățânile uscate complet. Dacă nu sunt uscate foarte bine, umiditatea va deveni poarta microbilor.

Pentru păstrarea usturoiului, putem folosi fie cutii de lemn, saci de pânză sau borcane, fie recipiente de plastic cu capac cu găurele. Recipientul de plastic este considerat a fi cea mai bună soluție, datorită circulației minime de aer și pătrunderea minimă a luminii.

Dacă nu dispuneți de cămară, păstrați usturoiul pe rafturile inferioare ale dulapurilor.

Vizualizări: 1,089

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: