Cum se desfășoară autorecenzarea în județul Gorj

De la jumătatea lunii martie s-a dat startul la autorecenzare, care va dura până pe 15 mai. După această dată, recenzorii vor pleca în teren și vor lua la rând gospodăriile pentru care nu s-a făcut autorecenzarea. De exemplu, în mediul rural procedeul merge în mare parte bine, mai puțin în comunele cu populație îmbătrânită.

Gorjenii se autorecenzează, spre surprinderea autorităților locale care nu se așteptau să vadă un aflux mare al cetățenilor în centrele special amenajate.

Se întâmplă acest lucru în comuna Bengești-Ciocadia, numai că primarul de aici consideră că acest recensământ nu va arăta realitatea.

”Vreau să vă spun că autorecenzarea merge foarte bine la noi în comună. Chiar am rămas și eu surprins pentru că nu mă așteptam ca oamenii să fie așa de receptivi. Din păcate și de această dată legea este foarte prost făcută, în sensul că 2 angajați din primăriei îi am blocați pe autorecenzare și nu mai pot face altceva în contextul în care trebuie să stea acolo să aștepte oamenii. Am avut zile când s-au autorecenzat și 25 de persoane. Pe de altă parte acest recensământ nu va arăta nici pe departe realitatea, pentru că întrebările sunt aiurea și fără rost”, a precizat Victor Geogia, primarul din Bengești-Cioacadia.

Și la Țicleni autorecenzarea merge destul de bine. ”Merge foarte bine și la noi autorecenzarea, pentru că văd mereu oameni intrând în cele două centre amenajate în primărie și la școală. Nu știu exact un umăr de persoane sau un procent pentru că nu am solicitat încă aceste date de la recenzori, dar speră să meargă la fel până la final, pentru că, repet, am văzut oamenii care vin mereu”, a spus Constantin Radu, primarul din Țicleni.

La polul opus este comuna Godinești, localitate cu o populație îmbătrânită, după cum susțin autoritățile. Primarul de aici dă vina și pentru perioada nu tocmai bine aleasă pentru recensământ.

”Merge cam lent, pentru că noi suntem o comună îmbătrânită, iar oamenilor nu le arde de așa ceva. Mulți nici nu știu de autorecenzare. În altă ordine de idei, perioada aleasă pentru recensământ nu este deloc bună, spun asta pentru că la țară acum încep muncile agricole, iar oamenii nu au timp să răspundă le întrebări și să piardă timpul”, a declarat primarul din Godinești, Aurariu Coman.

Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. 

Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Autorecenzarea se va putea face de pe orice telefon mobil - tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Vizualizări: 977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: