Cum se păstrează merele proaspete pe perioada de iarnă

Merele se găsesc pe piaţă şi pe perioada iernii. Dar, dacă le doriţi pe cele din mărul din grădina de la ţară, există metrode pentru a le păstra mai mult timp. Cel mai bun loc de păstrare a merelor proaspete este pivnița răcoroasă, dar nu fiecare grădinar are o pivniță sau un subsol.

După recoltare, fructele sunt depozitate cu speranța de a le păstra cât mai mult timp. În acest scop, există mai multe moduri de păstrare a merelor în condiții de casă sau pe balcon. Un aspect important care trebuie respectat este acela că, în timpul păstrării, nu trebuie să fie diferențe de temperatură, adică nu se poate să transferați lada cu mere dintr-o încăpere rece în una caldă și invers. În caz contrar se va forma condens din cauza căruia merele se vor strica.

Alegeți merele fără deteriorări, adică fără zgârieturi, crăpături sau părți moi. Ar fi foarte bine să culegeți merele împreună cu codița. Iar, atunci când așezați fructele în containerul de păstrare, străduiți-vă să nu îndepărtați stratul natural de ceară, care este protecția prin care nu pătrunde mucegaiul, ciuperca și putregaiul. Merele de iarnă e mai bine să fie culese când nu sunt bine coapte, ca să se coacă în timpul păstrării.

Cel mai bun loc de păstrare a merelor în apartament, este balconul acoperit, deoarece acolo este destul de răcoros. Iar temperatura perfectă pentru mere este de 3-5°С. Dacă totuși nu aveți balcon, atunci puteți păstra merele în debara sau în antreu.

Există totuși câteva metode populare de păstrare a merelor în condiții de apartament, cum ar fi în hârtie și pungă de plastic. Pentru aceasta, înveliți fiecare măr în hârtie, le puneți într-o pungă mare de plastic, apoi într-o cutie. Astfel, punga va proteja fructele de pierderea umidității. Iar dacă din cauza căldurii într-un astfel de ambalaj merele vor începe să se strice, atunci hârtia va ajuta puțin. Adică va îmbiba umiditatea mărului stricat și va îndeplini funcția unei bariere și nu va permite merelor să se atingă între ele.

Altă opțiune este păstrarea în frunzele căzute. Pentru aceasta, așezați merele într-o cutie, presărându-le cu frunze de toamnă, însă frunze trebuie să fie foarte multe, astfel încât să formeze un strat gros între fructe.

Încă o metodă bine cunoscută este păstrarea merelor pur și simplu în cutii din lemn, carton, plastic sau polistiren expandat. Așezați merele în cutie, înfășurând fiecare fruct în hârtie. Puteți folosi ziare, hârtie sau prosoape de hârtie. Dar nu uitați că hârtia protejează de mucegai, dar nu și de îngheț.

Vizualizări: 5,610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: