Cum se prepară cea mai bună zacuscă de vinete

Odată cu venirea toamnei gospodinele pregătesc cămara pentru iarnă iar din aceasta rareori lipseşte zacusca de vinete. O zacuscă bună nu mucegăieşte niciodată dacă au fost folosite numai legume proaspete şi ulei de cea mai bună calitate. 

Ingrediente: 5 kg vinete;  3 kg gogoşari;  2 kg ceapă;  un litru de ulei;  1 litru de bulion sau 1 kg de roşii date prin blender;  5-7 foi de dafin; piper şi sare după gust. 

Mod de preparare:

Vinetele şi gogoşarii se coc, se curăţă de coajă, se lasă să se scurgă într-o strecurătoare, apoi se trec pe rând prin maşina de tocat. Ceapa, tocată mărunt, se căleşte foarte puţin în ulei, până devine uşor aurie. Se adaugă peste ceapă gogoşarii şi se lasă în continuare să se călească împreună cu ceapa, la foc mic, amestecându-se din 5 în 5 minute. După 15 minute se adaugă vinetele, pasta de tomate sau roşiile, dafinul, sarea, piperul şi se lasă să fiarbă toate. Zacusca va fierbe la foc mic, amestecându-se des, iar spre sfârşit chiar încontinuu. Trebuie să scadă şi să se îngroaşe. 

Se va folosi o cratiţă în care preparatul să nu se prindă de fundul vasului, eventual un ceaun. Zacusca este gata când uleiul se ridică la suprafaţă şi poate fi pusă în borcanele sterilizate. 

Vizualizări: 1,141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: