Cum și până când poți recupera contravaloarea amenzilor din pandemie

Vești bune pentru locuitorii județului Gorj. Cetățenii amendați pentru necompletarea formularelor digitale (PLF) la intrarea în România își pot recupera banii, prin depunerea unor cereri adresate primăriilor de domiciliu.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, în perioada 25 decembrie 2021- 6 martie 2022, instituția a aplicat 2.769 sancțiuni contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la suma de 8.307.000 lei. 

Însă pentru recuperarea banilor, gorjenii trebuie să se adreseze primăriilor de domiciliu până la data de 14 noiembrie 2022: „Pentru a intra în posesia sumelor, trebuie să completeze o cerere, un formular prevăzut de Ordonanța privind restituirea acestor amenzi, însoțit de o copie a actului de identitate și a procesului verbal de contravenție precum și a documentului de efectuare a plății și să se adreseze primăriei de domiciliu, care va proceda, după analizarea acelei cereri, la restituirea creanțelor, în conformitatea Codului de procedură fiscală. Dacă persoana respectivă înregistrează obligații restante la bugetul local, unitatea administrativ- teritorială va proceda la compensarea creanțelor și la restituirea diferenței. Vor fi restituiți banii în cont, daca va fi indicat un cont bancar sau în numerar, dacă persoana va solicita ridicarea acestora  prin casieriile UAT-urilor. Cererile se depun până la data de 14 noiembrie. Cererile care depășesc termenul legal nu o să fie luate în considerare. Am înregistrat cereri începând cu această săptămână. Termenul este destul de scurt”, spune Mariana Budulan, Șefa Direcției de Venituri Publice  din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Plata se face în maxim 7 zile

De asemena, Mariana Budulan trage un semnal de atenție pentru cei care nu depun formularele autorităților competente: „Problema care se ridică aici și pe care încercăm să o rezolvăm este că sunt oameni care trimit aceste cereri online și le depun la primării care nu sunt competente să facă această restituire, adică se adresează Primăriei Târgu Jiu, dar de fapt au domiciliul în altă parte și mai mult decât atât au plătit amenda online într-un cont la bugetul de stat, descoperim lucrurile acestea pe măsură ce analizăm solicitările. Cetățenii trebuie să se grăbească să depună documentele, pentru ca noi să avem timp să îi îndrumăm să facă demersurile la primăria de domiciliu. Ieri am avut un caz în care a solicitat online să îi restituim suma și a depus documente, dar, de fapt,  amenda a fost achitată la bugetul de stat, nu a fost la noi și respectivul nici nu are domiciliul la noi. Când are domiciliul aici, încercăm să facem noi demersurile ca să intrăm în posesia sumelor, pe care le solicităm de la bugetul de stat, să intre în contul nostru, să facem noi restituirea, pentru că noi suntem competenți să restituim. Dar mulți au plătit în necunoștință de cauză. Încercăm să îi rezolvăm pe oameni, fiindcă ei nu știu unde să se adreseze”.

În ceea ce privește durata de timp în care cetățenii pot intra în posesia sumelor, șefa Direcției de Venituri Publice adaugă: „Dacă se atașează un cont bancar, noi facem lucrul acesta imediat ce analizăm cererea și facem referatul, dacă solicită restituirea în numerar, atunci poate să dureze și 7 zile, depinde câte sume putem să restituim, pentru că nu putem să facem plăți din încasări, trebuie să îi ridicăm din bancă. Mergem centralizat pe o săptămână și restituim. De regulă se solicită plata în cont, este mai rapidă și nu mai necesită deplasarea contribuabilului”.

Vizualizări: 736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: