Cum trebuie îngrijiți cartofii primăvara pentru o recoltă bogată!

Cartofii sunt de obicei plantați primăvara devreme, în funcție de climatul și de zona geografică în care vă aflați. Pentru o recoltă bogată trebuie să știți cum să îi îngrijiți corect în perioada de primăvară.

Îngrijirea cartofilor este esențială pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă.

Cartofii necesită un nivel constant de umiditate în sol pentru a crește sănătos. După plantare, udarea regulată este importantă, mai ales în timpul perioadelor de secetă sau căldură. Evitați însă udarea excesivă, deoarece excesul de umiditate poate duce la putrezirea tuberculilor.

Menținerea locului unde sunt plantați cartofii fără buruieni este importantă pentru a evita ”competiția” pentru apă și nutrienți cu alte plante. Îndepărtați regulat buruienile manual sau utilizați metode de control al buruienilor.

Mulciul poate fi folosit pentru a păstra solul umed și pentru a reduce evaporarea apei din sol. Aplicați un strat de mulci organic în jurul plantelor pentru a menține solul umed dar și pentru a împiedica creșterea buruienilor. 

După ce răsar cartofii, monitorizați plantele pentru semne de boli sau dăunători, cum ar fi gândacii de colorado sau putregaiul de frunze. Luați măsuri prompte pentru a controla infestațiile și pentru a proteja plantele.

Respectând acești pași și oferind îngrijire corespunzătoare, veți putea să vă bucurați de o recoltă bogată și sănătoasă de cartofi în timpul sezonului de creștere.

Este important să nu vă grăbiți cu plantarea cartofilor în luna martie, pentru că e posibil să mai înghețe solul. Cartofii trebuie plantați în solul încălzit suficient dar înainte ca temperatura să devină prea caldă. În zonele cu climat temperat, plantarea cartofilor poate avea loc din martie până în aprilie, după ce solul s-a încălzit la aproximativ 10-12°C. În zonele cu climat mai rece, cum ar fi cele montane sau nordice, plantarea poate fi amânată până când riscul de îngheț a trecut complet.

De asemenea, este important să urmăriți prognoza locală a vremii și să așteptați să treacă perioadele reci prognozate de meteorologi în luna martie, înainte de a planta cartofii.

Vizualizări: 3,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: