Cumnatul lui Ponta, arestat preventiv. Reacţia lui Nicolae Mischie!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au emis miercuri noaptea mandat de arestare preventivă pe numele cumnatului premierului Victor Ponta în dosarul penal instrumentat de procurorii DNA din Ploiești. Iulian Herțanu, soțul sorei premierului, a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, sentința nefiind una definitivă, măsura respectivă fiind decisă și pentru omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în timp ce un fost consilier județean din Prahova, Mihai Coman, reținut pentru 24 de ore, va fi anchetat sub control judiciar.

Herțanu a fost arestat după ce procurorii au demonstrat implicarea sa în deturnarea a peste 7,8 milioane lei din fonduri europene alocate pentru realizarea rețelei de canalizare la Comarnic. Firma acestuia, Grossmann Engeneering Group SRL este implicată și într-o evaziune de 2,5 milioane lei, actualul administrator al societății, Liviu Munteanu, cel care i-a urmat lui Herțanu în funcție, alegând să colaboreze cu anchetatorii, motiv pentru care DNA nu a mai cerut arestarea sa preventivă. Arestarea lui Herțanu i-a creat însă probleme de imagine și ministrului justiției, Robert Cazanciuc, și el rudă cu premierul Victor Ponta prin alianță și, ca urmare, rudă indirect și cu omul de afaceri băgat acum după gratii.

Ministrul justiției a negat ieri că ar fi rudă cu Herțanu, menționând că nu există această „noțiune” de „rudă prin alianță”. Cu toate acestea, în 2013, chiar Victor Ponta recunoștea că Robert Cazanciuc îi este „rudă prin alianță”, premierul declarând atunci că nu s-a gândit să îi ceară acestuia să divorțeze, ministrul fiind căsătorit cu o verișoară a premierului. În studenție, Ponta și Cazanciuc au fost colegi la facultate, dar și ulterior la Parchetul General, premierul asumându-și relația personală cu actualul ministru al justiției. La rândul său, Iulian Herțanu este căsătorit cu sora lui Ponta și, ca urmare, acesta a devenit indirect rudă și cu Cazanciuc.

Dosarul penal în care este implicat cumnatul premierului a fost relatat și în publicațiile internaționale, jurnaliștii străini amintind și că socrul lui Ponta, senatorul Ilie Sârbu, este, la rândul său, urmărit penal într-un dosar ce vizează retrocedarea unor păduri și în care Viorel Hrebenciuc a ajuns în spatele gratiilor. Mențiunile sunt făcute în contextul în care România este privită în continuare ca o țară coruptă și care are mari probleme în zona de Justiție, alături de Bulgaria.

Mischie nu credea că sunt atâţia infractori în PSD

Fostul preşedinte al PSD Gorj, Nicolae Mischie, al cărui sfârşit politic a fost scris de Ponta, a avut ieri o reacţie la cele întâmplate cu cumnatul premierului. „N-a crezut nimeni că în interiorul PSD pot exista astfel de indivizi ori că partidul va sprijini o asemenea gamă de infractori. Acest lucru este valabil şi în cazul altor partide. Este un fenomen general care nu face bine unei ţări, ori îi scot pe toţi la iveală şi se iau măsurile necesare, ori îi lasă în pace. Grav este că au fost ascunşi în partid, au fost acuzaţi unii de fapte de corupţie şi au fost toleraţi alţii care au şi făcut”, a declarat Nicolae Mischie, el însuşi arestat până anul trecut pentru fapte de corupţie. Acesta crede că arestarea cumnatului lui Victor Ponta va prejudicia imaginea premierului. „Cumnatul l-a pus pe Victor Ponta într-o postură cât se poate de ingrată. Dacă ştia în ce afaceri sunt implicaţi membrii familiei sale e rău, dacă nu ştia e şi mai rău pentru că nu trebuia să se întâmple asta în interiorul unei familii din care trebuia să emane corectitudinea”, a precizat Mischie.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: