Cutremurul din Gorj. "S-a mişcat toată clădirea, n-am mai trăit aşa ceva!"

A fost panică, astăzi, în întreaga Oltenie în urma unui cutremur care a zguduit cel mai puternic judeţul Gorj. Epicentrul a fost în localitatea Dobriţa, din Runcu. Seismul a fost de 5,2 pe scara Richter şi a fost urmat de alte trei replici mai slabe. Pentru că zona Olteniei nu este cunoscută pentru astfel de evenimente, cutremurul a surprins atât oamenii simpli, cât şi specialiştii care susţin că acesta ar fi cel mai mare petrecut în zona noastră. Din fericire, nu au fost semnalate pagube de niciun fel în urma cutremurului, însă sperietura a fost augmentată de catastrofa din Turcia.

Sute de târgujieni au ieşit din apartamente, au coborât în faţa blocurilor, au stat în parcuri ori pe stradă zeci de minute de teama replicilor.

 

„Eu stau la etajul 8. S-a mişcat tot în casă, şi patul sub mine. Am luat fata, soţia şi am fugit repede afară. Acum stăm pe bancă de o jumătate de oră. Deja ne este teamă să ne întoarcem în apartament”, a spus un bărbat. „Eu am fost afară. Nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat, dar am văzut foarte mulţi oameni că ieşeau în fugă din scările de bloc, erau doamnele de la bancă au ieşit în fugă şi au strigat că e cutremur. Ne e teamă să nu fie vreo replică mai puternică”, a spus o femeie din Târgu Jiu. „Noi am coborât imediat după ce ne-am dat seama că e cutremur. Stăm în parc până ne convingem că nu mai vine vreo replică. Ştim că toată lumea spune să stai sub toc, dar vă spun că ne-a luat panica şi am luat-o la fugă pe scări. Dacă e să cadă blocul, cade cu tot cu noi sub tocul uşii. S-a simţit aşa o bubuitură, apoi s-a mişcat totul în jur”, a spus un alt târgujian.

Primarul Romanescu: Ne-am panicat pentru că intensitatea creştea constant

Pe edilul din Târgu Jiu, cutremurul l-a prins în primărie. A mărturisit că s-a speriat după ce şi-a dat seama că zgomotele nu sunt produse de vreun utilaj din apropiere. „Eram împreună cu viceprimarul şi directorul societăţii Edilitara în momentul când s-a produs cutremurul. Din informaţiile pe care le avem, nu sunt sesizări pe 112, ceea ce e un lucru foarte bun. epicentrul a fost în Gorj. L-am resimţit foarte tare, ne-am panicat pentru că nu ne aşteptam, părea că intensitatea creşte constant. Prima dată, ne-am imaginat că este un pickamer, ceva, de la lucrările noastre de pe lângă primărie. Intensitatea a fost foarte. Cel puţin, eu nu am trăit până acum un astfel de eveniment”, a declarat Marcel Romanescu.

„Toată clădirea s-a mişcat, absolut toată. Aveam impresia că pleacă”, a spus şi viceprimarul Bogdan Bejinaru.

În Runcu şi Leleşti, oamenii au ieşit pe străzi de teamă

Epicentrul a fost la Dobriţa. Acolo oamenii au fost şi mai speriaţi pentru că nu au mai trecut prin aşa ceva. Mulţi au ieşit din case direct în străzi de teamă. „Eram în faţa primăriei. Începuseră câinii să urle, e ceva ce n-am simţit niciodată. Foarte mulţi oameni au ieşit din case, au stat pe stradă. Nu am trecut niciodată prin aşa ceva şi oamenii n-au ştiut ce să facă. Am verificat tot ce înseamnă cămine de bătrâni, sanatoriul Dobriţa, şcoli, biserici, cămine culturale, rezervoarele de înmagazinare a apei, nu sunt pagube. Asta e cel mai important. Oamenii nu au semnalat nicio pagubă”, a declarat primarul din Runcu, Adi Câmpeanu.

Panică a fost şi în localitatea Leleşti. Din fericire, nicăieri nu au fost înregistrate pagube de niciun fel, după cum au informat autorităţile şi cei de la ISU Gorj.

„Am fost în sate. Oamenii au fost speriaţi. Eu eram acasă când s-a întâmplat. Am simţit destul de tare. E primul cutremur pe care îl trăiesc. Am plecat imediat în comună, să văd dacă s-a întâmplat ceva, dar stăm bine că nu avem pagube materiale şi de niciun fel”, a spus şi primarul din Leleşti, Laurenţiu Turcilă.

Cel mai puternic seism înregistrat în Oltenia

Destul de rare în Oltenia, aceste cutremure au surprins şi specialiştii, însă aceştia dau asigurări că nu ar putea avea loc unul mai mare.

„Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure puternice, care să producă pagube majore”, a spus directorul INFP, Constantin Ionescu. Întrebat dacă acest seism are legătură cu cutremurele din Turcia, șeful INFP a spus: „Puțin probabil, nu cred că este. De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, a explicat el.

Cutremurul din Gorj a fost urmat de 3 replici cu magnitudini între 2,4 și 3,4.

Sfaturi de la pompieri

Specialiștii îndeamnă cetățenii să-și mențină calmul în astfel de situații și să urmeze câteva reguli simple:

- Dacă vă aflați între o clădire, în spații comerciale, și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul.

- Protejați-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistență.

- Îndepărtați-vă de ferestre, rafturi cu mărfuri, pereți exteriori sau alte obiecte care pot vătăma.

- Nu ieșiți și nu fugiți pe scări, evacuarea din clădire se realizează coordonat după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

 

Galerie foto




Vizualizări: 6,787

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: