Dacă nici noi nu ne ajutăm între noi…

Ce paradox minunat: să fii tu însuți un jurist competent, bașca înconjurat de o armată de avocați de primă clasă, dar să te scape de pușcărie tot un fost procuror. Adrian Năstase trebuie să fi răsuflat ușurat când învățăcelul pe care odinioară îl numise ”micul Titulescu” i-a succedat, la câteva guvernări distanță, e drept, în fruntea Guvernului. A doua jumătate de an avea semne bune pentru Bombonel încă de când s-a anunțat lista de miniștri. Ponta l-a înlocuit pe Cătălin Predoiu (politican doar teroetic, dar nepractician, cum ar veni) după patru ani de fragilă stabilitate la Ministerul Justiției cu un politician nu doar activ, ci și adversar declarat al DNA-ului, instituție împotriva căreia a și participat la un miting în care se susținea eliberarea unui  acuzat – Constantin Niculescu.

Intenția lui Ponta de a-l numi și pe Șerban Nicolae (avocatul pesedistului condamnat Cătălin Voicu) într-o funcție înaltă la același minister a ridicat și mai multe sprâncene. Conform ziare.com, domnul Nicolae a mai apărat, recent, și interesele lotului de acuzați de la Moravița 1, și ei acuzați de DNA pentru fapte de corupție și contrabandă.

Revenind la Năstase, succesiunea evenimentelor de la Inspectoratul de Stat în Construcții (care se constituise, pe vremea fostei conduceri, ca parte civilă în dosarul Trofeul Calității împotriva lui Adrian Năstase) este amețitoare. La scurtă vremea după învestire, Ponta l-a numit acolo pe un om cu nume ciudat, lipsit de anvergura sonoră a unei cariere îndelungate în politică: Adrian Balaban Grăjdan. Un biet pion de sacrificiu care în patru zile de la numire a făcut o adresă la Curtea Supremă în care declara că instituția pe care o conduce nu mai are nici o pretenție bănească de la inculpatul Năstase, motivând aiuristic datoria pe care domnia sa o avea nu la bănci sau la premier, ci fix la Alexandru Ioan Cuza. Presa a explodat, mai puțin cea complet roșie, unde au început să apară, de la o vreme, invitați din domenii frumoase ca muzica, sportul, IT-ul sau ingineria. Antena 3 s-a săturat de politică, dar DNA-ul a turbat și l-a pus pe Grăjdan sub acuzare pentru favorizarea infractorului. Întrebat despre caz, Ponta a dat din colț în colț și a spus că Grăjdan nu i-a cerut părerea atunci când a retras ICS-ul de pe lista păgubiților în Trofeul Calității. Serios- Victoraș se așteaptă ca noi să credem că bietul Grăjdan a luat o decizie atât de importantă (salutată aproape instantaneu, în presă, de avocații lui Năstase) de unul singur-

La presiunea uriașă a opiniei publice, Ponta l-a demis pe Grăjdan iar ISC-ul a declarat nulă adresa acestuia, revenind ca parte păgubită în dosar. Dincolo de tergiversarea care-l avantajează chiar și așa pe acuzat rămâne, totuși, turul de forță al PSD cu accente serioase pe ceea ce ei privesc ca recâștigarea Justiției. Convinși că Băsescu i-a persecutat pe parte judiciară, pesediștii declară aproape deschis că vor răzbunare. Deocamdată îi scoatem pe-ai noștri, pe toți. Și mai așteptăm alegerile parlamentare și pe alea prezidențiale ca să vedem ce facem cu ai voștri.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: