Daea promite 1 miliard de euro pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat marţi că statul va acorda 1 miliard de euro prin noua Lege a muntelui pentru asigurarea, valorificarea durabilă a resurselor muntelui, conservarea peisajului şi a biodiversităţii, dar şi pentru dezvoltarea activităţilor economice specifice zonei.

„Este pentru prima dată în România când se alocă muntelui o abordare specială, printr-un program de 1 miliard de euro. Un concept de abordare a activităţii montane. Muntele este al nostru şi trebuie să-l abordăm într-un concept unitar”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aprobă programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Oficialii ministerului apreciază că, prin intermediul Legii muntelui, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc animale în echivalent a 5 unităţi vită mare (UVM) sunt scutite de impozitul agricol şi de impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani la înfiinţare şi de 50% din venituri, în următorii ani, pe perioada existenţei titularului. (A.A.)

Vizualizări: 1,416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: