Dan Voiculescu, la DNA sub acuzaţia de şantaj

Patru ore a stat ieri Dan Voiculescu la DNA, unde a fost audiat sub acuzaţia de şantaj. Procurorii susţin că Voiculescu a constrâns mai mulţi oameni de afaceri pentru a da bani la trustul său de presă. Unul dintre ei ar fi făcut contracte de publicitate de 900.000 de euro. "Nu-i cunosc pe aceşti oameni, dar imaginaţi-vă că trei persoane au venit azi, 3 iulie, să spună cum că eu i-aş fi şantajat. Repet, nu îi cunosc. Avem de-a face cu o nouă porcărie", a afirmat Voiculescu, adăugând că procurorii i-au spus numele acestora, dar el nu-i cunoaşte. Cei trei sunt Nelu Iordache - patronul Romstrade, Nicolae Palfi - Romaqua, Octavian Creţu - Borsec.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, joi, la ieşirea de la DNA, unde a stat aproape patru ore, că nu-i cunoaşte pe denunţătorii în dosarul în care a fost pus sub control judiciar sub acuzaţia că ar fi şantajat trei oameni de afaceri pentru a acorda publicitate pentru trustul său de presă. Întrebat în legătură cu faptul că ar fi primit 900.000 de euro mascaţi sub formă de contracte de publicitate, el a răspuns: "O minciună ordinară". "Sunt nişte declaraţii mincinoase ale unor oameni în ideea că eu i-aş fi şantajat şi repet a treia oară că eu nu-i cunosc".

Ce spun procurorii

Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact - n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare". Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.

DNA mai susţine că un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, "deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, ameninţării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanşat un atac mediatic susţinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Potrivit probelor administrate în acest dosar, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.

"Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arată DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte următoarele obligaţii, având totodată interdicţii, între care acea de nu părăsi ţara fără acordul anchetatorilor.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: