Dascălii mai trebuie să aştepte al 13-lea salariu

Profesorii târgujieni nu şi-au primit încă banii cuveniţi pentru al 13-lea salariu, deoarece încă nu s-a aprobat bugetul de stat pe 2009. Narcisa Cristea, director economic în cadrul Primăriei Târgu Jiu afirmă că sunt necesare peste 30 de miliarde lei vechi pentru plata acestui salariu aferent anului 2008. În municipiu există 2123 de cadre didactice şi nedidactice care trebuiau să primească aceşti bani. Au existat probleme şi cu acordarea salariilor pe decembrie, deoarece la primărie nu au ajuns toate cele aproximativ 50 de miliarde lei vechi necesare pentru acest lucru. În aceste condiţii, au fost retrase din bugetul local 7 miliarde de lei vechi pentru a acoperi sumele aferente salariilor dascălilor. Sumele folosite urmează a fi recuperate, pentru că şi încasările la bugerul primăriei au scăzut semnificativ în ultimul timp.

Primăria a făcut demersurile la Direcţia de Finanţe pentru defalcarea sumelor din TVA, însă cel de-al 13-lea salariu a rămas suspendat, întrucât banii provin de la bugetul de stat, iar atâta timp cât acesta nu va fi aprobat, nu vor fi remuneraţi nici profesorii. Anul trecut nu au existat probleme cu plata salariilor, iar toate suplimentările cerute au fost aprobate. Narcisa Cristea spune: „Nici angajaţii de la Primărie şi de la celelalte direcţii subordonate nu şi-au primit încă al 13-lea salariu. Suntem toţi în aceiaşi situaţie, dar sperăm că bugetul va fi aprobat cel târziu până pe 15 februarie. Ştiţi foarte bine câte frământări au existat la nivelul guvernului în legătură cu legea de majorare cu 50% a salariilor din învăţământ. Tot ce putem face este să aşteptăm să vedem ce se va hotărî în continuare.”

La nivelul Consiliului Judeţean se discută împărţirea bugetului pe localităţi, iar cheltuielile cu salarizarea se monitorizează de către Direcţia de Finanţe. Bugetul pentru educaţie se distribuie pentru salariile profesorilor, bursele elevilor, care de obicei nu se încadrează în sumele prevăzute, dar şi pentru obiectele de inventar din şcoli, cu condiţia ca sumele necesare să nu depăşească 18 miliarde de lei vechi.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: