Dați doar câte o mântuire, să ajungă pentru tot neamul!

Am tot vorbit aici despre subiectivismul și dragostea de sine a românului. Într-un patriotism prost înțeles, românii au credința sinceră (și jenant de eronată) că sunt un popor special, că sunt mai talentați decât alții (poate chiar decât toți) și că, pe cale de consecință, li se cuvin lucruri. Suntem convinși, în provincialismul nostru arogant, că nu doar instanțele supreme politice și sociale trebuie să ne trateze preferențial, ci chiar și alea absolute. Chiar și Dumnezeu. Știți vorba aia de la fotbal, nu? ”Dumnezeu n-a fost român în seara asta”. Ei, noi cam asta am vrea. Ca Dumnezeu să fie român. Așa că, chiar în timp ce scriem și citim aceste lucruri, construim ceva foarte important. O catedrală. Știți cum se va numi? Catedrala Mântuirii Neamului. Ați înțeles, da? O clădire care va mântui TOT neamul.

Pe undeva e firesc să avem pretenția asta, nu? Doar băgăm atâția bani în ea, deci ar face bine să încăpem toți la mântuire, neamule! Inclusiv ateii și liber cugetătorii ca Remus Cernea. Inclusiv homosexualii și țiganii. OK, hai. Poate homosexualii și țiganii nu. Avem o religie tolerantă, da, dar avem și noi limitele noastre. Sunt mulți homosexuali? Cu atât mai bine, să stea la ușă și să se... Să facă ce știu ei mai bine. Ne rămâne nouă mai multă mântuire.

Dar chiar așa: de unde ideea asta pompoasă și groaznic de anti-biblică cu neamul care trebuie mântuit tot? De când face ortodoxismul diferențe între naționalități? Ortodocșii de alte naționalități nu vor putea fi mântuiți în catedrala noastră, așadar? În plus, sunteți siguri că toți din neam ne dormi o mântuire de asta la pachet? Mie personal mi se pare jignitor, ba chiar mă sperie îngrozitor ideea, să fiu mântuit laolaltă cu Gigi Becali, de pildă. Și lasă-mă pe mine, dar cred că și credincioșii adevărați, oameni inteligenți și decenți, sunt îngroziți de perspectiva ca Dumnezeu să-i trateze identic cu Gigi Becali. Paradoxul face ca tocmai comuniștii să fi dărâmat atâtea biserici, pentru ca astăzi biserica să fie comunistă prin însăși titulatura ei. O mântuire egală pentru toți? Nu, mulțumesc.

Vizualizări: 272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: