De ce au scăzut încasările cabanierilor de la Rânca

Proprietarii de cabane și pensiuni din stațiunea Rânca sunt revoltați că oficialii din Ministerul Educației au scurtat vacanța de iarnă a copiilor și au eliminat și vacanța intersemestrială. Cabanierii susțin că elevii și studenții asigură o treime din turism și aceste vacanțe le-ar fi adus și lor venituri să-i ajute să plătească măcar utilitățile tot mai scumpe.

Constantin Pănescu s-a arătat revoltat de scoaterea vacanțelor. Mulți turiști au renuntat si la o parte din concediul de sarbatori de la munte tocmai pentru ca s-a scurtat vacanta de iarna. Ministerul Educatiei a scos de tot si vacanta dintre semestre.

"Ca si toată tara, și învatamantul este în parte într-un colaps total, chiar putem zice eșuat! Decidenții de la vârful statului, al guvernului și al ministerului învățământului, au decis împotriva voinței părinților, elevilor și a celor ce achita facturile de consum în scoli, licee și facultăți de energie electrica și termică. Având în vedere că turismul din România este ajutat de elevi și studenți în proporție de 23-25%, considerăm un mare abuz din partea acestor decidenți care au întrerupt vacanța de iarnă din 2-9 ianuarie a elevilor, dar mai ales și cea din 5-13 februarie 2022! Nu a fost interes nici de latura economică de consum al școlilor cu un consum mare de energie electrică și termică, mai ales la actualele prețuri, dar probabil sunt și aici interese ascunse și de grup, ca doar nu plătesc din banii lor, ci din ai noștri", a transmis Constantin Pănescu.

Vacanța știrbită, dar și lipsa voucherelor de vacanță au redus substantial din încasarile cabanierilor din zona montană. "Chiar dacă zona Rânca a fost „premiată” de Dumnezeu cu multă zăpadă față de alte zone de munte asemănătoare, cum s-a întrerupt vacanța din 2 ianuarie 2022, s-a simțit o scădere mare a încasărilor și a rezervărilor în aceasta perioadă! Impactul asupra turismului s-a simțit imediat cu peste 20 procente. Totodată prin lipsa voucherelor de vacanță s-a resimțit cu un plus de 10 procente! Totodată s-a diminuat încasările datorită și programului impus cu ora închiderii restaurantelor la ora 22.00 și nu s-a ținut seama cel puțin un plus pentru cei cazați în structura de cazare respectivă”, a mai spus liderul cabanierilor din Rânca.

Ca sa atraga turistii la munte, multi cabanieri au redus tarifele la cazare cu aproape 30%. Chiar și-așa, nu se compensează pierderile din aceasta iarnă.

Vizualizări: 2,124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: