De ce literele de pe tastatură nu sunt în ordine alfabetică

Primele litere de pe tastatura laptopurilor sau PC-urilor sunt QWERTY, de unde vine şi denumirea tastaturilor care folosesc acest sistem. Multă lume se întreabă de ce creatorii tastaturilor nu au ales ordinea literelor în alfabet şi au preferat această aranjare.

Grupul de litere ABCDEFG, adică primele din alfabet, par să aibă mai mult sens pe o tastatură, decât formaţiunea QWERTY. Totuşi, dacă privim tastatura laptopului sau a computerului după câteva secunde se observă o logică aflată în spatele poziţionării literelor. Tastatura este proiectată astfel pentru a permite tastarea cea mai rapidă posibilă.

Proiectanţii trebuie să fi analizat diferitele grade de utilitate ale fiecărei litere şi să fi încercat să le împartă în mod egal pentru fiecare mână. În acest fel, putem tasta rapid şi nu avem o mână care să lucreze mai mult sau mai puţin decât cealaltă. Modelul vine din era maşinii de scris şi a fost conceput pentru a preveni blocarea maşinii.

Designul tastaturii s-a schimbat foarte des de la primul model şi a ajuns să înceapă, de la stânga la dreapta, cu grupul QWERTY în mod accidental. QWERTY a fost adoptat de Teletype (teleprinter – dispozitiv de afişare, bazat pe o maşină de scris comandată electric, folosit la tipărirea mesajelor primite de la alte dispozitive electronice) în anii 1910, iar Teletype a fost utilizat pe scară largă, ca terminal de computer mai târziu.

Vizualizări: 2,772

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: