De ce nu sunt medici la Ambulanță! Concursuri fără candidați din 2018

Lipsa medicilor de pe ambulanțe se resimte tot mai mult la Serviciul de Ambulanță Gorj. Fiecare tură are doar un singur medic, iar activitatea nu este una ușoară. Din anul 2018 nu s-a mai arătat nimeni interesat să participe la concurs, iar SAJ Gorj funcționează doar cu 9 medici, însă nu toți pe ambulanțe.

Medicul din cadrul SAJ Gorj și directorul medical Claudiu Constantinescu spune că lipsa medicilor se resimte destul de mult, existând situații în care sunt chemate și cadre medicale de acasă, tocmai pentru a face față.

”Lipsa medicilor se resimte destul de mult. Suntem de un an în această criză Covid care pune probleme și în privința echipării. Sunt chemați și medici de acasă, dar nu putem face acest lucru la infinit. Trebuie să respectăm și graficul de odihnă. Suntem din ce în ce  mai puțini în ultimii 2 ani. Graficul este încărcat, trebuie ca și gărzile să fie susținute. Sunt urgențe și transferuri între spitale, fiind nevoie de medic”, a spus medicul.

Acesta spune că s-a pregătit din punct de vedere psihic, însă ritmul este unul destul de alert. ”Psihic sunt oarecum pregătit și îmi asum un anumit tip de program și mod de viață să pot face față. Sunt luni în care ritmul este destul de alert. Controalele din secții se fac și cu medic, ocupând din activitate. Nu am putut să ne permitem și concedii. Suntem aceiași medici de ani mulți și așteptăm medici noi. Particip într-o zi și la 4 cazuri, depinde de fiecare în parte. De cele mai multe ori încercăm să finalizăm mai repede cazurile, tocmai pentru ca alți pacienți să nu aștepte după noi”, a mai afirmat Constantinescu.

Tot acesta mai spune faptul că sunt cazuri în care medicul lipsește de pe ambulanță, fiind la un alt caz, iar pacientul este adus la spital cu asistentul. ”Nu neaparat am refuzat, dar au fost echipaje când au fost doarcu  asistent, în cazul în care medicul era la un alt caz. Dacă medicul s-a eliberat, pleacă la o altă solicitare. Încercăm să facem tot posibilul ca pacienții să nu aibă de suferit și așteptăm alți colegi”, a mai declarat Constantinescu Claudiu.

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, Constantin Mitroi, spune că va scoate la concurs mai multe posturi, iar instituția ar mai avea nevoie de circa 30 de medici. Tot acesta afirmă faptul că nu au fost persoane interesate de aceste posturi, problema fiind încă din anul 2018.

”Situația medicilor este foarte grea. Stăm foarte rău din acest punct de vedere. Avem doar 9 medici, dintre care 4 au probleme de sănătate și nu pot urca pe mașină și fac doar dispecerat. Vine cam un medic pe tură. Sperăm să nu se îmbolnăvească nimeni. Avem în vedere să scoatem la concurs mai multe posturi de medici. Din 2018 facem acest lucru, dar nu a venit nimeni la concurs”, a spus Mitroi.

Mitroi spune că doar weekend-ul trecut au fost aproximativ 180 de solicitări.

Vizualizări: 1,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: