Lipsă acută de medici la Salvare. „Totul este o loterie!”

Lipsă acută de personal la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. Instituția funcționează cu doar jumătate din salvatorii de care ar avea nevoie. Un singur medic asigură cazurile critice în tot județul într-o singură tură. La Ambulanță, sunt angajați nouă medici, dar doar patru fac teren. Ceilalți au probleme medicale și lucrează la Dispecerat, iar unul dintre ei lucrează la birou.

Ca să nu fie probleme, instituția ar avea nevoie de 30 de medici noi.  “Ne descurcăm foarte greu. Serviciul Județean de Ambulanță Gorj își desfășoară activitatea cu sub 50% grad de ocupare a forței de muncă după normativul de personal și având în vedere presiunea care se pune pe echipaje pentru că, pe lângă urgențe, noi trebuie să facem și externări în județ, în afara județului, controale, transferuri, testări rapide și PCR, este o presiune foarte mare. Avem 11 locuri care sunt repartizate de Ministerul Sănătății, care expiră acum, în luna aprilie. Sper să se facă toate eforturile ca aceste persoane să rămână”, a declarat Constantin Mitroi, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.

În prezent, la SJA Gorj lucrează doar nouă medici, dar nu toți fac gărzi. Așa se face că un singur medic este nevoit să acopere o gardă la Ambulanță. „Avem nevoie de peste 30 de medici și acum avem doar nouă medici dintre care patru au probleme de sănătate și trebuie să lucreze pe Dispecerat. Unul e director medical și rămân doar patru doctori care fac gardă pe mașină. Sunt situații când rămân descoperit pe tură, fără medic. Am scos la concurs, din 2018, posturile de medici pe care le avem disponibile. Curios, nu vine nimeni. Nu a venit nimeni nici măcar să întrebe ce condiții avem sau cum se desfășoară activitatea pe o ambulanță”, a mai spus Mitroi.

Medicul care este de gardă preia primul caz critic. Ce vine după acest apel este redirecționat către salvări cu asistenți medicali indiferent de gravitatea cazurilor. „Nu este prima dată. S-a întâmplat și cu ani în urmă să fim singuri pe tură. În momentul în care deja am rămas foarte puțini, este greu să mai chemi de acasă un alt medic. Primul sosit, primul servit, cam așa se procedează. Ne luăm o marjă de eroare. Căutăm să vedem care sunt urgențele de grad zero din toate solicitările pe care le avem. Preluăm un caz grav, dar poate apărea unul și mai grav și suntem nevoiți să trimitem echipaj cu asistent. Au fost cazuri când medici din Terapie Intensivă ori din camera de gardă de la spital au urcat în ambulanță pentru că nu aveam medic și pacienții erau în stare gravă”, a spus medicul Claudiu Constantinescu.

“Totul este o loterie”, spune ambulanțierul Ionel Ianc: „De multe ori, este o loterie totul. Medicul poate pleca la un caz grav ori la un transfer în afara județului și atunci toată presiunea cade pe umerii asistenților și ambulanțierilor”.

Vizualizări: 1,372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: