De ce se închid laboratoarele CTC de la carierele miniere

Laboratoarele de analiză a cărbunelui de la carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia se închid, salariații urmând a fi distribuiți pe alte posturi. Ideea ar fi aceea că lignitul este oricum analizat la termocentrală și practic, în cadrul aceleiași companii, operațiunea de control de calitate s-ar face de două ori. Cu ani în urmă, carierele miniere țineau de Societatea Lignitului, care furniza cărbune pentru complexurile energetice, astfel că se impunea control de calitate în ambele părți.

Ion Pisc, directorul termocentralei din Rovinari, a explicat că lignitul este verificat la unitatea sa. ”Aceste laboratoare există și la exploatatorul de cărbune, adică la unitățile miniere, dar există și în termocentrale. Prin unirea acestor unități și includerea în CE Oltenia ele au rămas în continuare. Cei din exploatarea cărbunelui trebuie să dea cărbunele la calitatea bună și să nu fie cu inserții de pământ. Laboratorul de la termocentrală este obligatoriu să rămână. Termocentrala este cea care este verificată și monitorizată. Este obligatoriu să aibă laboratoare atestate și certificate în domeniul respectiv. Desființarea unuia din cele două laboratoare nu este un lucru anormal, ci unul conform regulilor de funcționare.”, a spus Ion Pisc, în cadrul unui reportaj realizat de Târgu Jiu Tv.

Cea care a făcut sesizarea este Liliana Baroga, salariată a carierei Husnicioara la laboratorul de control al calității cărbunelui. Femeia spune că a nu știe ce se va întâmpla cu postul pe care îl are acum dacă laboratorul se va închide.  

”Am fost chemați toți la domnul director și că pe data de 15 ianuarie se va închide laboratorul și ni se vor oferi alte posturi conform studiilor. Trebuia să ne anunțe de ceva timp. Este un laborator dotat cu personal calificat. Recepționerii noștri fac trei munci și nu sunt plătiți. Tot timpul au spus că suntem mulți angajați. Cărbunele fiind prost, automat Cariera Husnicioara se va închide. Cum poți să livrezi cărbune fără calitate? Am adus destul de multe beneficii. Salariile sunt foarte mici în laborator”, a spus Liliana Baroga, la Târgu Jiu Tv.

Vizualizări: 5,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: