De ce sunt mulțumiți toți politicienii din Gorj

Rar am văzut alegeri în județul Gorj în urma cărora toți politicienii să fie mai degrabă mulțumiți. Au transmis mesaje de mulțumire către electorat, s-au declarat satifăcuți de rezultat. PSD, cu aproape 32%, este mult sub alte scrutinuri electorale, dar partidul se declară mulțumit că este pe primul loc. PNL și-a propus locul al doilea și l-a obținut, fiind cu 7 procente în urma PSD. Liberalii spun din nou că data viitoare vor câștiga și oricum sunt amețiți de aburii victoriei naționale, ca să-și mai pună întrebarea ce nu a mers la Gorj.

La ALDE este jale din cauza rezultatului național, pentru că partidul nu a făcut pragul electoral. Dar, la Gorj, ALDE a reușit un rezultat de trei ori mai mare decât media națională, astfel că sunt și motive de bucurie. Despre Alianța 2020 USR PLUS ce să mai zic, a depășit 11% în condițiile în care nici măcar eu, ca ziarist, nu cunosc mai mult de cinci oameni în organizațiile locale ale celor două formațiuni. Pro România și Partidul Mișcarea Populară au fost peste mediile naționale în Gorj, organizațiile de aici ajutând clar cele două formațiuni să facă pragul electoral.

Și totuși, nu cred că are vreun șef de partid din Gorj motive de bucurie. PSD a pierdut zece puncte procentuale comparativ cu alte alegeri și trendul va fi descendent, după ce șeful de partid a fost arestat. PNL ar trebui să fie de-a dreptul îngrijorat de scorurile de la Motru și Târgu Jiu. Liderul ALDE ar trebui să se întrebe și el dacă nu cumva a ales greșit partidul. Iordache este de o jumătate de an președinte la Gorj, dar a avut degeaba un scor bun, dacă partidul s-a diluat la nivel național. Cei din Alianța USR PLUS trebuie să știe că scorul obținut în Gorj este datorat în proporție covârșitoare trendului național, dar la alegerile locale se joacă altfel. Liderii Pro România și PMP nu stau confortabil nici ei, câtă vreme partidele lor sunt la nivel național aproape de pragul electoral, ceea ce face ca partidele lor să nu fie prea atrăgătoare pentru potențialii candidați la alegerile locale.

Niște politicieni responsabili ar trece degrabă la recontruirea partidelor, pentru că la Gorj nu este niciunul de fală.

Vizualizări: 1,653

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: