De ce trebuie să ținem cont când achiziționăm un televizor LED nou

Televizorul rămâne unul dintre cele mai importante aparate electronice din casa noastră și un mijloc de divertisment care se reinventează continuu. Televizoarele smart au luat locul clasicelor tv-uri, care nu făceau decât să redea programele tv recepționate prin antenă, inițial, iar apoi difuzate prin cablu. În ziua de azi, televizorul a devenit un hub al divertismentului, care, pe lângă rolul clasic, este și un important distribuitor de conținut online.

Cei mai mulți dintre noi avem televizoare acasă și, chiar dacă felul în care le utilizăm s-a mai schimbat, apărând conținutul online difuzat pe televizor, aplicațiile tip Netflix sau HBO Go etc, din când în când trebuie să le schimbăm, fie că sunt prea vechi, fie că vrem să facem un upgrade la un televizor mai bun, mai performant. Când vine vorba, însă, de achiziționarea unui nou televizor, trebuie să știm încă dinainte câteva caracteristici care ne interesează, pentru a restrânge varietatea uriașă de modele și de prețuri ale televizoarelor de pe piață.

Au existat multe direcții în care a încercat industria televizoarelor să meargă, dar puține au prins și au fost atât de aproape de ceea ce așteptau consumatorii de la ele precum televizoarele LED. Majoritatea televizoarelor din ziua de azi, fie ele smart sau non-smart, sunt TV LED.

TV LED – oferte (LINK)

Dincolo de faptul că știm că vom cumpăra un televizor LED, alegerea va fi una mai ușoară dacă știm din start ce anume ne dorim și la ce anume ar trebui să fim atenți la achiziția unui televizor.

Prețul este un criteriu important pentru cei mai mulți dintre noi, întrucât ne setăm un buget de care dispunem și peste care nu ne permitem foarte mult spațiu de manevră. Atunci când cumpărăm un televizor, avem de obicei stabilit un buget sub care ne dorim să ne încadrăm. În funcție de bugetul pe care îl avem este recomandat să studiem diferențe de preț la mai mulți furnizori, comparând același produs. În cazul în care deținem un card de cumpărături, recomandabil ar fi un magazin online care acceptă plata în rate fără dobândă.

După ce ne-am stabilit bugetul pentru noul nostru tv LED, ne putem uita la al doilea cel mai important aspect al unui televizor. Diagonala televizorului trebuie aleasă în funcție de mărimea încăperii în care va fi amplasat și de distanța maximă de la care vom privi la el, pentru a nu ne strica vederea, dar și pentru a putea vedea detaliile cu ușurință.

Utilizarea unui televizor cu o diagonală mare într-o cameră care nu permite vizionarea de la distanță corespunzătoare va însemna o percepere calitativă slabă a imaginii chiar dacă avem un televizor de înaltă rezoluție și fidelitate.

TV LED – oferte (LINK)

Astfel, dacă privim de la o distanță de maximum 2,5 metri, nu avem nevoie de un televizor cu diagonala mai mare de 61 de centimetri. Pe măsură ce crește distanța, crește și diagonala televizorului.

Astfel, de la 3 metri avem nevoie de un televizor de 66 cm în diagonală, de la 4 metri de un televizor cu 94 cm, iar de la 5 metri de un televizor cu diagonala de 107 centimetri. Pentru distanțe mai mari, putem cumpăra și televizoare cu diagonala mai mare de atât. Dar cele mai multe locuințe din România nu permit suficient spațiu pentru a ne permite să privim la tv LED de la o distanță atât de mare.

Despre rezoluția unui televizor trebuie să știm că există televizoare HD Ready (1366x768 pixeli) și Full HD (1920x1080). Recomandabil ar fi ca, indiferent de diagonala televizorului cumpărat, să căutăm o rezoluție de 1080p, adică o rezoluție de 1920x1080 pixeli, cu imagini afișate în modul progressive, pentru a ne putea bucura de o imagine clară și cu un nivel de detalii superior.

Pe lângă rezoluție, orice televizor are ceea ce se numește rata de refresh, adică viteza cu care este afișată imaginea pe ecran: de câte ori pe secundă imaginea de pe ecran este afișată complet.

Rata de refresh este măsurată în herți sau hertzi. Astfel, pe piață există televizoare LED cu rate de refresh de 60 Hz, 120 Hz, 240 Hz, 480 Hz, 600 Hz. Un televizor cu o rată de refresh de 120 Hz va afișa o imagine completă de 120 de ori pe secundă. Recomandabil ar fi alegerea unui televizor cu o rată de refresh de minimum 120 Hz. Evident, cu cât mai mare rata de refresh, cu atât mai bună e calitatea, dar pentru distanțele de la care am stabilit anterior că privim, nu se justifică diferența de preț pentru televizoarele cu o rată de refresh mai mare de 120 herți.

Vizualizări: 949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: