De Crăciun, agricultorii gorjeni îşi ară pământurile

Agricultorii gorjeni au început arăturile de toamnă în plină iarnă. Seceta din ultimele luni i-a făcut pe oameni să amâne executarea lucrărilor în speranţa că vor cădea precipitaţii. Deşi trebuie să suporte cheltuieli foarte mari, fermierii spun că vor continua să-şi muncească pământurile până în Ajunul Crăciunului, o situaţie nemaiîntâlnită de foarte mulţi ani.

Lipsa precipitaţilor din a doua jumătate a acestui an a făcut ca lucrările agricole de toamnă să se desfăşoare anevoios. Din cauza secetei oamenii au fost nevoiţi să înceapă arăturile abia după Sfântul Nicolae. Fermierii spun că vor continua să lucreze pământul până în Ajunul Crăciunului, o astfel de situaţie nemaifiind întâlnită de foarte mulţi ani. În prezent, aceştia suportă  cheltuieli mari întrucât din cauza tasării pământului piesele utilajelor agricole trebuie schimbate în permanenţă, iar cantitatea de combustibil consumată pentru efectuarea arăturilor este mult mai mare. “Am intrat la arat de doar două zile. Din cauza secetei pământul este foarte greu de lucrat. În această perioadă avem cheltuieli foarte mari. Tasarea pământului are efecte negative din două puncte de vedere: pe deoparte se consumă mai mult combustibil, iar pe de altă parte piesele utilajelor trebuie înlocuite foarte des. Dacă anul trecut foloseam pentru arat <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />20 litri de motorină/hectar, acum folosi 30 de litri/hectar. Tot din cauză că pământul este tare se rupt şuruburile de forfecare şi se strică fiarele de plug”, a declarat Cristi Marinescu, fermier din comuna Băleşti. Agricultorii sunt hotărâţi să muncească până în Ajunul Crăciunului. “Vom munci până în Ajunul Crăciunului pentru că am întârziat foarte mult cu lucrările agricole în speranţa că va ploua în cantităţi însemnate. Lucrările se desfăşoară foarte greoi, dar nu putem renunţa la ele. O arătură de toamnă creşte producţia cu aproximativ 30%. Pentru că pământul este tasat abia reuşim să arăm 6 hectare/zi cu un tractor de 180 CP, iar cu unul de 90 CP circa 3-4 hectare/zi”, a mai precizat Cristi Marinescu.

Nu s-au realizat nici planurile la însămânţări

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj spun că din cauza secetei nu s-au însămânţat nici suprafeţele estimate pentru acest an. “La grâu şi secară am estimat  pentru însămânţări o suprafaţă de 10.500 hectare, planul fiind realizat doar în proporţie de 75%; pentru triticale a fost estimată o suprafaţă de 1915 hectare, realizată în proporţie de 86%; la orz din 745 de hectare programate s-a însămânţat doar 46 %. În ceea ce privesc arăturile de toamnă, acestea au fost realizate doar în proporţie foarte mică. Din totalul de 80.990 de hectare, arăturile au fost efectuate pe o suprafaţă de doar 120 hectare”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Specialiştii în agricultură au recomandat fermierilor să renunţe la arat şi să execute direct discuitul. “Acolo unde terenul a fost tasat şi nu s-a putut ara, s-a executat direct lucrarea de discuit cu agregate de capacitate mare în vederea asigurării patului germinativ pentru însămânţatul culturilor de cereale păioase la o adâncime de 8-10 cm. Pentru aceasta s-a impus eliberarea terenului de coceni şi resturi vegetative”, a mai precizat Ion Popescu.

Se estimează producţii mici la cerealele păioase

Agricultorii gorjeni sunt convinşi că recoltele de cereale păioase, de anul viitor, vor fi mult mai slabe decât în anii trecuţi. “Din cauza secetei prelungite producţia de cereale de anul viitor va fi mult mai mică. Grâul încă nu a răsărit, deşi până acum ar fi trebuit să înfrăţească”, a declarat Cristi Marinescu. Specialiştii în agricultură sunt de părere că fermierii vor avea mult mai mult de muncă în primăvară. “În ultimele patru-cinci a plouat doar acum câteva zile, cantitatea de precipitaţii fiind de 3-4 litri/mp, o cantitate neînsemnată pentru agricultură. Dacă în continuare nu se vor putea efectua arăturile de toamnă, în primăvară va fi un volum foarte mare de lucru. În condiţiile în care primăvara viitoare va fi ploioasă se va îngreuna şi mai mult executarea arăturilor în vederea înfiinţării culturilor de primăvară”, a menţionat Ion Popescu.  

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: